Mesajı Okuyun
Old 02-05-2009, 22:42   #2
Admin

 
Varsayılan

Sorunun cevabı üzerine kitap yazılabilir, ancak bir kaç özet noktayı şöyle belirtebilirim:

* Öncelikle her ülkenin bu konuda kendi kuralları var ve bu kurallar o ülkenin kendi internet alan adlarını bağlar. Örneğin sonu .tr ile biten alan adları için Türkiye'nin alan adı temsilcisi ODTÜ bünyesinde kurulu nic.tr'dir ve .tr alan adları için onun koyduğu kurallar geçerlidir (ki bu kurallar da .com için geçerli ve aşağıda arz edilen kurallardan oldukça farklıdır).

* Sizin sorunuzda verdiğiniz örnekler ise .com ile bittiği için yetkili organizasyon "ICANN"'dır ve onun bu konudaki kural ve ilkeleri esas alınır.

* ICANN kurallarına göre ana ilke "önce gelen alır" kuralıdır, bu nedenle öncelikle alan adını ilk tescil ettiren alan adının hak sahibi olarak kabul edilir. Ancak bu kuralın istisnaları vardır ve ICANN aşağıdaki durumlarda alan adını ilk tescil ettirenden alarak, şikayetçi kişi/kuruluş adına tescil eder. Bu durumlar:
1- Şikayet konusu alan adının şikayetçinin markasının aynısı veya karıştırmaya yol açacak kadar benzeri olması.
2- Alan adı sahibinin bu alan adı üzerine hiçbir hak sahibi olmaması.
3- Alan adının "art niyetle" tescil edilmiş veya kullanılıyor olmasıdır.

* Bu durumlar hakem kurulunda her şikayet için ayrı ayrı değerlendirilir ve buna göre karar verilir. Alan adı çekişmeleriyle ilgili oldukça geniş bir geçmiş kararlar içtihat külliyatı var ve bu konudaki en büyük kaynak da bu külliyat.

* Mevcut ilkeler her şikayet için ayrı ayrı değerlendirildiğinden ve özellikle de "art niyet" ilkesi oldukça subjektif bir kriter olduğundan bir alan adı için önceden kesin iptal edilir veya edilmez demek çok kolay değil. Öncelikle şikayete konu alan adının kim tarafından, ne amaçla tescil edilip, ne amaçla kullanıldığını dikkate almak gerek. Ancak genel bir fikir vermek için şunu söyleyebilirim: Örneğin adaletbakanligi.com alan adı bir "girişimci" tarafından mesela bu ismi ileride adalet bakanlığına satmak., resmi siteye girmek isteyenleri yanıltmak, adalet bakanlığı trafiğini kendi sitesine yönlendirmek vs. amaçlı satın alındıysa, hakem heyetine gidilmesi durumunda iptal edilecektir. Ancak bu alan adını örneğin "adalet bakanlığı" başlıklı bir hikaye kitabı olan bir yazar aldıysa ve bu sitede de "iyiniyetle" kendi kitabının tanıtımını yapıyorsa, şikayet büyük ihtimalle sonuçsuz kalacaktır. Kısaca satın alınma ve kullanım sırasında "niyet" oldukça önemli. Alan adlarını ileride para kazanmak için önceden satın alan girişimcilerin niyetleri ise art niyet kabul ediliyor ve bu alan adları şikayet üzerine gerçek sahiplerine teslim ediliyor.

Konuyla ilgili detaylı bilgi (ingilizce olarak) aşağıdaki sayfalarda bulunabilir:
http://www.icann.org/en/udrp/udrp-rules-24oct99.htm