Mesajı Okuyun
Old 02-05-2009, 17:31   #2
Themis99

 
Varsayılan

Sayın fatih Bey,
Olayınıza birebir uymasa da aşağıdaki kararın işinize yarayacağını en azından yol göstereci olacağını düşünüyorum.


Alıntı:
Hukuk Genel Kurulu 2007/4-308 E.N , 2007/323 K.N.

İlgili Kavramlar

MANEVİ TAZMİNAT TALEBİ
TAZMİNATIN HESAPLANMASI

İçtihat Metni

Taraflar arasındaki "Manevi Tazminat" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; İzmir Asliye 4.Hukuk Mahkemesince davanın reddine dair verilen 18.03.2004 gün ve 2003/605 E.,2004/142 K.sayılı kararın incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 4. Hukuk Dairesinin 2.5.2005 gün ve 2004/9973 E., 2005/4637 K. sayılı ilamı ile,

(...Dava, davalılarca alacağın tahsili için başlatılan icra takibi sırasında ve borçlunun mal beyanında bulunmaması üzerine, icra ceza mahkemesinde açılan dava sonucunda; borçlu ile isim benzerliği bulunan davacının mahkum edilmesinden kaynaklanan manevi tazminat istemine ilişkindir. Mahkemece dava reddedilmiştir.

Davalı şirket gerçek borçlu ile yaptığı sözleşme sırasında onun nüfus kayıt bilgilerini almıştır.

İcra takibi ve daha sonraki icra ceza mahkemesine yapılan şikayet sırasında bu bilgiler tam olarak verilmemiş, yalnızca isim ve soy adı bildirilmiştir. Bu durum davalı tarafın kusurunu oluşturduğundan mahkemece zarar kapsamının belirlenmek üzere kararın bozulması gerekmiştir...) gerekçesiyle bozularak dosya geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda ; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.

TEMYİZ EDEN: Davacı vekili

HUKUK GENEL KURULU KARARI

Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:

Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır.Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.

SONUÇ: Davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının yukarıda ve Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı H.U.M.K.nun 429.Maddesi gereğince BOZULMASINA, istek halinde temyiz peşih harcının geri veriymesine 30.5.2007 gününde oybirliği ile karar verildi.

Ayrıca Borçlar Kanunu madde 226

Alıntı:
''Kanuna veya ahlaka (adaba) mugayir tertibatla müzayedeye fesat karıştırılmış ise her alakadar tarafından on gün zarfında itiraz edilebilir. Bu itiraz cebri müzayedelerde icra ve iflas muamelelerine nezaret eden makamlara ve diğer hallerde mahkemeye arz olunur.
hükmünü değerlendirin.

Devletin memurlarının kusur ve ihmalini düzenleyen 657 sayılı Kanunun 13. maddesi

Alıntı:
''Kişiler kamu hukukuna tabi görevlerle ilgili olarak uğradıkları zararlardan dolayı bu görevleri yerine getiren personel aleyhine değil, ilgili kurum aleyhine dava açarlar. Ancak, Devlet dairelerine tevdi veya bu dairelerce tahsil veya muhafaza edilen para ve para hükmündeki değerli kağıtların ilgili personel tarafından zimmete geçirilmesi halinde, zimmete geçirilen miktar, cezai takibat sonucu beklenmeden Hazine tarafından hak sahibine ödenir. Kurumun, genel hükümlere göre sorumlu personele rücu hakkı saklıdır.

İşkence ya da zalimane, gayri insani veya haysiyet kırıcı muamele suçları nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesince verilen kararlar sonucunda Devletçe ödenen tazminatlardan dolayı sorumlu personele rücu edilmesi hakkında da yukarıdaki fıkra hükmü uygulanır.

12 nci maddeyle bu maddede belirtilen zararların nevi, miktarlarının tespiti, takibi, amirlerin sorumlulukları ve yapılacak işlemlerle ilgili diğer hususlar Başbakanlıkça düzenlenecek yönetmelikle belirlenir.

Anayasamızın 129 maddesi

Alıntı:
''Memurlar ve diğer kamu görevlileri Anayasa ve kanunlara sadık kalarak faaliyette bulunmakla yükümlüdürler.

Memurlar ve diğer kamu görevlileri ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları mensuplarına savunma hakkı tanınmadıkça disiplin cezası verilemez.

Uyarma ve kınama cezalarıyla ilgili olanlar hariç, disiplin kararları yargı denetimi dışında bırakılamaz.

Silahlı Kuvvetler mensupları ile hakimler ve savcılar hakkındaki hükümler saklıdır.

Memurlar ve diğer kamu görevlilerinin yetkilerini kullanırken işledikleri kusurlardan doğan tazminat davaları, kendilerine rücu edilmek kaydıyla ve kanunun gösterdiği şekil ve şartlara uygun olarak, ancak idare aleyhine açılabilir.

Memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında işledikleri iddia edilen suçlardan ötürü ceza kovuşturması açılması, kanunla belirlenen istisnalar dışında, kanunun gösterdiği idari merciin iznine bağlıdır.
hükümlerini havi olup, yol gösterici olacaklardır.
Çalışmalarınızda başarılar. Selamlar.