Mesajı Okuyun
Old 15-04-2009, 19:33   #1
avhas16

 
Varsayılan Banka Genel Kredi Sözleşmelerinde Kefilin Sorumluluğu

Sayın Meslektaşlarım
Sorunum Banka Genel Kredi Sözleşmelerinde kefilin sorumluluğu ile ilgili.
Bir arkadaşımın kredi ihtiyacı için Mart 2007 de x Bankasına Müracaat ettik. Arkadaşımın Şirketi adına benim şahsi kefaletimle ve GKS karşılığında 12 ay geri ödemeli 20.000 TL. krediyi arkadaşa ödediler.
Avukat olduğumu, bu GKS ile arkadaşa başkaca veya ek kredi kullandırılıp kullandırılmayacağını Banka Müdürüne sordum. Banka Müdürü bana arkadaşımla ya da şirketi ile ilgili herhangi bir ticari mevduat hesaplarının ya da kredi hesaplarının olmadığını söyledi. Ayrıca imzaladığımız GKS’nin sadece bu 20.000,00 TL.lik kredi için imzalandığını, 12 aylık geri ödeme planı da dahil olarak bana imzalattıklarını, bu kredi borcunun bittiği gün bu GKS.nin kendiliğinden hükümsüz kalacağını söyledi.
Arkadaş 12 aylık ödeme planını aksatmadan kredi borcunu ödedi. Banka müdürünü aradım kredi borcunun bittiğini imzaladığım GKS’nin hükümsüz kaldığını söyledi.
2 Gün önce x bankası bana bir ihtarname gönderdi. Meğer benim arkadaş benim GKS’yi imzaladığım tarihten çok önce İpotek karşılığı ve GKS.leri ile bu bankadan teminat Mektubu, araç kredisi, kredi kartı almış. Ayrıca çek hesabı da varmış. Arkadaş ve banka müdürü bu konuda bana yalan söylemişler. Arkadaş Borçlarını ödeyemediği için Tüm kredilerini geri çağıran bir ihtarname göndermişler. Aynı ihtarnameyi kefil sıfatı ile bana da gönderdiler. İade etmediği her çek sayfası için bile beni kefil sıfatıyla sorumlu tutmuşlar. Cevabi bir ihtarname yazacağım ama çıkış yolu bulamıyorum. Malumunuz GKS sözleşmesine kefaletde kefil, borçlunun doğmuş ve doğacak bütün borçlarına kefil olur diyor.
İlgilenen Meslektaşlarıma şimdiden teşekkür ederim.
Av.Hasan (avhas16@yahoo.com)