Mesajı Okuyun
Old 14-04-2009, 18:08   #6
Yusuf ayık

 
Varsayılan

Yetkisiz icra dairesinde yapılan icra takibine yetki itirazından sonra açtığınız dava itirazın iptali davasıdır. Mahkeme kendi yetkisinden önce icra dairesini yetkisini tespit etmelidir.
Borca itirazın yanında icra dairesinin yetkisine de itiraz edilmiş ve itirazın iptali davası ikame edilmiş ise öncelikle yetki itirazını mahkeme karara bağlamalıdır. Yargıtay kararlarında konu şöyle irdelenmektedir; “..itirazın iptali davasına bakan mahkemenin, kendi yetkisine itiraz olmasa dahi öncelikle takip dosyasında icra dairesinin yetkisine yapılan itirazı incelemesi gerekir. Çünkü icra dairesinin yetkisine yapılan itirazın incelenmesi sonucunda mahkeme kendisinin de yetkili olup olmadığını belirleyecektir. Öte yandan itirazın iptali davasının görülebilmesi, geçerli bir icra takibinin varlığına bağlı olup, geçerli bir takip yoksa itirazın iptali davasının görülebilmesine usulen imkân yoktur. İcra dairesinin yetkisine itiraz halinde bu itiraz usulünce incelenip sonuçlandırılmadıkça geçerli bir takibin varlığından söz edilemez. Bu nedenle de icra dairesinin yetkisine itiraz edilmiş olması halinde mahkemenin elindeki davada öncelikle bu itirazı inceleyip karara bağlaması gerekir.

Yargıtay kararlarında bu konuda “..mahkemece, öncelikle icra dairesinin yetkisine yapılan itirazın İİK’ nun 50. maddesi yollaması ile HUMK'da öngörülen yetki kuralları çerçevesinde değerlendirilmesi, icra dairesinin yetkisizliği sonucuna varılırsa, itirazın iptali davasının bu nedenle reddi, icra dairesinin yetkili olması halinde, mahkemenin yetkisine yapılan itirazın incelenerek uygun sonuç dairesinde bir karar verilmesi gerekir..”denilmektedir.
Bu nedenlediğermeslektaşların dikkatli olması ve önce yetkili icra dairesine takibin gönderilemsini istemesi ve oradan çıkarılacak ödeme emri sonrasında itiraz olduğu taktirde itirazın iptali davasını yetkili icra dairesinin bulunduğu mahkemede açması gerekir.
Saygı ile sevgi ile..