Mesajı Okuyun
Old 13-04-2009, 16:55   #3
hilallal

 
Varsayılan

T.C.
YARGITAY
HUKUK DAİRESİ 12
Esas No.
1997/554
Karar No.
1997/1112
Tarihi
04.02.1997
2004-İCRA VE İFLAS KANUNU ( İİK )/68
İTİRAZIN KALDIRILMASI
KREDİ SÖZLEŞMESİ
GENEL HACİZ YOLUYLA TAKİP
HESAP ÖZETLERİ
ÖZET
KREDİ SÖZLEŞMESİ NEDENİYLE BAŞVURULAN GENEL HACİZ YOLUYLA TAKİPTE,DAYANILAN BELGENİN İİK M.68'DEKİ BELGE NİTELİĞİNİ KAZANABİLMESİ İÇİN ALACAKLI BANKANIN, BORÇLULARA FAİZ TAHAKKUK DÖNEMLERİNİ TAKİP EDEN ONBEŞ GÜN İÇİNDE HESAP ÖZETİNİ NOTER ARACILIĞIYLA GÖNDERMESİ VE BU İHTARNAMEYE BORÇLUNUN İTİRAZ ETMEMİŞ OLMASI GEREKİR.
DAVA: Merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki Borçlu tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye 13.1.1997 tarihinde gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR: Takip alacaklısı banka, borçlular hakkında kredi sözleşmesine dayalı olarak genel haciz yolu ile takip yapmıştır. Somut olaya uygulanması gerekli İİK.`nun 68/b maddesi uyarınca alacaklı, borçlulara faiz tahakkuk dönemlerini takip eden 15 gün içinde bir hesap özetini noter aracılığı ile göndermek zorundadır. Dayanak belgenin İİK.`nun 68. maddesinde yazılı belge niteliğini kazanabilmesi için sözü edilen ihtarnamenin gönderilmesi ve bu ihtarnameye borçlunun itiraz etmemiş olması gereklidir. Alacaklı bu şekilde bir ihtarnamenin gönderildiğini iddia ve ispat edemediğine göre faiz borcuna itiraz eden borçlunun bu itirazının kaldırılmasını merci hakimliğinden isteyemez. Alacaklının itirazın kaldırılması isteminin bu nedenle reddi gerekirken yazılı gerekçe ile kabulüne karar verilmesi isabetsizdir.
SONUÇ: Borçlunun temyiz itirazlarının kabulü ile merci kararının yukarıda yazılı nedenle İİK.`nun 366. ve HUMK.`nun 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 4.02.1997 gününde oybirliğiyle karar verildi.
T.C.
YARGITAY
HUKUK DAİRESİ 12
Esas No.
1992/9217
Karar No.
1992/10478
Tarihi
17.09.1992
2004-İCRA VE İFLAS KANUNU ( İİK )/68
İTİRAZIN KESİN KALDIRILMASI
KREDİ HESAP ÖZETLERİ
ÖZET
KREDİYİ KULLANDIRAN BANKA, SÜRESİNDE İTİRAZ EDİLMEMİŞ HESAP ÖZETLERİNE DAYANARAK -BUNLAR İİK M. 68'DEKİ BELGELERDEN OLDUĞUNDAN- BORÇLUNUN TAKİBE YÖNELİK İTİRAZIN KALDIRILMASINI İSTEYEBİLİR.
DAVA: Merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki Alacaklı Vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye 21.7.1992 tarihinde gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR: İİK.68/b maddesine göre borçlu cari hesap veya kısa, orta uzun vadeli kredi şeklinde işleyen kredilerde krediyi kullandıran tarafı krediyi kullanan tarafın kredi sözleşmesinde belirttiği adresine, borçlu cari hesap sözleşmesinde belirtilen dönemlerin veya kısa orta uzun vadeli kredi sözleşmelerinde yazılı faiz tahakkuk dönemlerini takip eden 15. gün içinde bir hesap özetini noter aracılığıyla göndermek zorundadır. Süresi içinde aldığı hesap özetinin muhtevasına alındığından itibaren 1 ay içinde itiraz etmeyen krediyi kullanan taraf, hesap özetinin gerçeğe aykırılığını ancak borcunu ödedikten sonra dava edebilir. Kredi sözleşmelerini ve bunlarla ilgili süresinde itiraz edilmemiş hesap özetleri ile krediyi kullandıran tarafından usulüne uygun düzenlenmiş diğer belge ve makbuzlar, bu kanunun 68 inci maddesinin 1. fıkrasında belirtilen belgelerden sayılır. Krediyi kullanan taraf, itiraz etmediği hesap özetinin dayandığı belgelerde kendisine izafe edilen imzayı kabul etmiş sayılır. Borçluya hesap özeti noter aracılığıyla 24.9.1990 tarihinde tebliğ edildiği halde borçlunun bankaya bir itirazı vaki olmadığı bu nedenle itirazın kaldırılmasına karar verilmesi gerekirken reddine karar tesisi isabetsizdir.
SONUÇ: Alacaklı vekilinin temyiz itirazının kabulü ile merci kararının yukarıda yazılı nedenle İİK. 366 ve HUMK. 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 17.9.1992 gününde oybirliğiyle karar verildi.