Mesajı Okuyun
Old 09-04-2009, 21:49   #4
hukukcuismail

 
Varsayılan

Sonra gelen kanun önceki hükmü ortadan kaldırır dersek, sizin dediğiniz değişik de yorumlanabiliyor. Bence şöyle bakmak lazım kanunda henüz bir belirlilik yok. Hangi kanun uygulanacak? Daha önceden ibraz edilen ve suça konu olmuş çeklerde ve hüküm verilmiş çeklerde durum ne olacak diye farklı sorunlar çıkabilmekte. Bazı mahkemeler bildiğim kadarıyla beraat kararı vermekte tabi yargıtay kararlarını da takip etmek gerekiyor. Yargıtayın ocak ayında verdiği karar şirketler için adli para cezası uygulanamayacağı yönünde ancak kişiler için söz konusu durum devam etmekte.
Eğer sonraki kanunu lehe kanunsa ve devam eden davalarda önceden ibraz edilen çekler varsa bunlarda yasal unsur olan keşide tarihinden önce ibraz edilemeyeceği için beraat kararı verilmesi gerekecektir. Eğer özel bir düzenleme yoksa (tabi o konudan henüz bilgi sahibi değilim). Yeni düzenlemelerde geçmiş kanunlar içinde bu hüküm uygulanır yada uygulanmaz diye bir hüküm yok o yüzden tamamen mahkemelerin yorumlarıyla değişecek bir düzenleme olacak diye düşünüyorum. Yani anlayacağınız ben de pek bir netlik içinde değilim.
Ayrıca atalarımızın bir lafı vardı "çekte vade olmaz görüldüğünde ödenir" diye o da tarihe mi karışacak şimdi? 31.12.2009' dan sonra ne olacak merakla bekliyorum. Bir de bu kanunun getirilme amacını bilen var mı?
Saygılarımla.