Mesajı Okuyun
Old 09-04-2009, 13:42   #10
Av. Mehmet Toprak

 
Varsayılan

Burada iki boyutlu düşünelim.

1. İmza inkarı nedeni ile yapılacak imza incelemesi:
Bildiğiniz üzere imza inkarına dayalı incelemede sadece davacının duruşmada alınan imzası ile yetinilmemektedir. Davacının eski tarihli imzaları da dikkate alınacaktır. Bunun anlamı imzasını inkar eden borçlunun eşi tarafından eski tarihlerde işletme kaşesi üzerine atılmış imzaları celb ettirmeniz halinde imzanın kendisine ait olmadığı iddiasının çürütülmesidir. Örnek imzaları celbettirebileceğiniz yerler olarak aklıma: işletmede bağlı bulunan pos makinesine yatan paraları çekmek için verilen talimat dilekçesi, belediyedeki işyeri dosyası, vergi dairesi beyannamesi, tabela vergisi beyannamesi geliyor.

2.Davacının eşinin onun tacir sıfatı ile işlettiği ticari işletmesinde tacir yardımcısı olarak kabul edilmesi:
Çoğu işletmede gerçek işletmeciler çeşitli sebeplerle eşlerini yahut bir aile büyüklerini işletmenin sahibi gibi göstermektedirler. Ancak işyerinin sahibi başkası göründüğü için çoğunlukla noterlikçe düzenleme şeklinde bir vekaletnameleri de bulunmaktadır. Bu vekaletnameyi gerekmedikçe ortaya çıkarıp ibraz etmeseler dahi belirli işlemler için kullanmaları gerekmektedir. Böyle bir vekaletnamenin varlığının ortaya çıkarılması halinde kocanın ticari mümessil olarak kabul edilmesini gerektiren bir delil elde etmiş olursunuz.
Bu vekaletnamenin kullanıldığı yerler olarak aklıma gelenler: vergi dairesi yoklama tutanakları ve mükellef dosyasında yer alan pişmanlık d,lekçeleri, sgk bildirge ve bordroları, işletmede bulunan pos makinesinin sahibi olan bankada bulunan sözleşme ve müşteri dosyası geliyor.