Mesajı Okuyun
Old 05-04-2009, 21:20   #4
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av.sebahattin
sayın Meslektaşım, bu konuda 15. Hukuk Dairesi ile 19. Hukuk Dairesi arasında bir görüş ayrılığı mevcut olduğu bir forumda belirtilmiş. Esasen bana tacirler arasındaki eser sözleşmelerinin de Tk.20. Maddeye göre yazılı yapılması gerektiğine dair bir karar lazım.


TTK.20 :
Alıntı:
Tacirler arasında, diğer tarafı temerrüde düşürmek veya mukaveleyi fesih yahut ondan rücu maksadiyle yapılacak ihbar veya ihtarların muteber olması için noter marifetiyle veya iadeli taahhütlü bir mektupla yahut telgrafla yapılması şarttır.

BK.202
Alıntı:
7 - TEKEFFÜLE MÜSTENİT DAVA

A BEY’İN FESHİ YAHUT SEMENİN TENZİLİ

Madde 202 - Bayiin tekeffülü altındaki mebiin ayıbı anlaşıldığı zaman müşteri muhayyerdir. Dilerse mebii redde hazır olduğunu beyanla bey'in fesh edilmesini, dilerse mebii alıkoyup kıymetinin noksanı mukabilinde semenin tenzil olunmasını dava eder.

Hakim, müşterinin mebii ret davası üzerine hal icabı bey'in feshini muhik göstermiyorsa semenin tenzili ile iktifa edebilir.

Kıymetinin noksanı mebiin semenine müsavi ise müşteri ancak bey'in feshini talep edebilir.

Her iki maddeyi birlikte değerlendirdiğiniz zaman, ayıp ihbarının BK.202'nin verdiği imkan nedeniyle akdin feshi maksadıyla yapıldığı iddia edilebilir. Bu temelde de, taraflar tacir ise; ayıp ihbarının da Noter vasıtasıyla, İadeli taahhütlü mektupla veyahut Telgrafla yapılması gerektiği ileri sürülebilir düşüncesindeyim.