Mesajı Okuyun
Old 05-04-2009, 19:20   #3
Av. Can DOĞANEL

 
Varsayılan

Alıntı:
Düzenleme şeklinde yapılması zorunlu işlemler:

Madde 89 - Niteliği bakımından tapuda işlem yapılmasını gerektiren sözleşme ve vekaletnamelerle, vasiyetname, mülkiyeti muhafaza kaydı ile satış, gayrimenkul satış va di, vakıf senedi, evlenme mukavelesi, evlat edinme ve tanıma, mirasın taksimi sözleşmesi ve diğer kanunlarda öngörülen sair işlemler bu fasıl hükümlerine göre düzenlenir.
Yukarıdaki madde Noterlik Kanununun 89. maddesidir. Noterlerin işlemleri onaylama biçiminde işlemler ve düzenleme biçiminde işlemler olmak üzere iki ana başlıkta toplanır. Tabi bunlardan başka işlemleri de vardır.

Yukarıda sayılan türde işlemler tarafların sözleşme konusu tapu parseli vs. yi bildirmeleri ve karşılıklı edimlerine ilişkin beyanları ve varsa kendi aralarında kararlaştırdıkları özel şartlar tutanağa alınmak üzere resen düzenlenir. Bu türden işlemlerin noter tarafından düzenleme şeklinde yapılması geçerlilik şartıdır. Tarafların kendi aralarında yapmaları halinde veya noterce onaylama biçiminde yapılaması halinde geçersiz olacaktır. Yukarıdaki madde kapsamı dışında onaylama biçiminde yapılacak işlemler ise tarafların ihtiyari olarak noter onayına sunabilecekleri işlemlerdir. Örneğin bir kambiyo senedi altındaki imzanın borçluya ait olduğunun noterce onaylanması imzanın sıhhatine kuvvet kazandırır ancak hiç notere gidilmeden de kambiyo senedi imzalanabilir ve bu senet tabi ki geçerli olacaktır.