Konu
:
Hollandada bosandik Turkiyede Negibi haklarim var
Mesajı Okuyun
26-03-2009, 17:56
#
3
Av.Suat Ergin
Alıntı:
Yazan
Konuk
kendisi simdi turkiyede de bosanmak icin dava acti
ben itiraz ediyorum
Alıntı:
Yazan
Av.Suat Ergin
1- Hollanda mahkemelerinde boşandığınızı yazmışsınız ama
Türk Hukukunun uygulanıp uygulanmadığını belirtmemişsiniz
. Doğru cevap için bu hususun açıklanması zaruridir
Alıntı:
T.C.
YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ
E. 2002/12678
K. 2002/14087
T. 16.12.2002
• TENFİZ ( Boşanma - Türk Hukukunun Uygulanmamış Olması Sebebiyle Reddine Karar Verilebilmesi İçin Bu Yönde Bir İtirazın İleri Sürülmüş Olması Gereği )
• BOŞANMA ( Kararın Tenfizi İsteği - Türk Hukukunun Uygulanmamış Olması Sebebiyle Reddine Karar Verilebilmesi İçin Bu Yönde Bir İtirazın İleri Sürülmüş Olması Gereği )
• TÜRK HUKUKUNUN UYGULANMAMASINA İTİRAZ EDİLMEMESİ ( Boşanmaya İlişkin Yabancı Mahkeme Kararının Tenfizi İsteğinin Reddine Karar Verilemeyeceği )
• TÜRK KAMU DÜZENİNE AYKIRILIK ( Bulunmayan Yabancı Mahkeme Kararının Tenfizi Gereği - Boşanma )
2675/m. 38/e
743/m. 134/3
14.9.1975 t. R. G.'de Yayımlanan Evlilik Bağına İlişkin Kararların Tanınmasına İlişkin Milletlerarası Sözleşme/m. 3/2
ÖZET : Boşanmaya ilişkin yabancı mahkeme kararının tenfizi isteğinin, Türk Hukukunun uygulanmamış olması sebebiyle reddine karar verilebilmesi için, bu yönde bir itirazın ileri sürülmüş olması gerekir.
Türk Kamu düzenine açık bir aykırılık bulunmayan kararın tenfizi gerekirken davanın reddi isabetsiz olmuştur.
DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Davacı ve davalı Türk Vatandaşıdır.
Kadının İsviçre'de açtığı dava sonucu İsviçre hukuku uygulanarak boşanmaya karar verilmiş ve bu karar kesinleşmiştir. Koca bu kararın tenfizini istemiştir. Dava; her iki tarafından Türk olmasına rağmen Türk Medeni Kanununun uygulanmaması, boşanmanın gerekçesi yönünden kararda bir açıklık bulunmaması nedeniyle kamu düzenine aykırı olduğu gerekçesiyle reddedilmiştir.
Boşanmaya ilişkin yabancı mahkeme kararının tenfizi isteğinin
Türk Hukukunun uygulanmamış olması sebebiyle reddine karar verilebilmesi için
2675 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkındaki Kanunun 38/e maddesi uyarınca bu yönde
bir itirazın ileri sürülmüş olması gerekir
. Davalının Türk Hukukunun uygulanmadığından bahisle bir itirazı yoktur. Tenfizi istenen kararda Türk kamu düzenine açık bir aykırılıkta bulunmamaktadır.
Öte yandan Türkiye'nin taraf olduğu 14.9.1975 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Evlilik Bağına İlişkin Kararların Tanınmasına İlişkin Milletlerarası Sözleşmenin 3/2 maddesi uyarınca Türk Hukuku uygulansa idi dahi davaya ait oluşturulan karar gibi karar oluşturulacak olan hallerde, tenfiz istenebileceği kabul edilmiştir. Taraflar tenfizi istenen kararı oluşturan mahkeme huzurunda boşanma ve fer'ileri konusunda anlaşmışlardır. Böylece Türk Kanunu Medenisinin 134/3 maddesi şartları oluşmuştur. Şu halde Türk Hukukunun uygulanmamış olması, söz konusu sözleşme çerçevesinde önemini yitirmektedir. Davanın kabulü gerekirken reddi doğru değildir.
SONUÇ : Temyiz edilen kararın gösterilen sebeple BOZULMASINA, oybirliğiyle karar verildi.
Sayın Konuk,
Görüldüğü üzere, burada sorulan sorulara ancak anladığımız haliyle yanıt verebilmekteyiz. Bu nedenle herkese mutlaka bir avukattan yardım almasını öneriyoruz. Çünkü, avukatın sorularına vereceğiniz cevaplar yeni sorular akla getirebilir. Nihayetinde sizin için doğrusu ne ise o yapılr.
Av.Suat Ergin
Üye Kimliği
Av.Suat Ergin İsimli Üyeye Özel Mesaj Gönderin
Av.Suat Ergin İsimli Üyeye Email Gönderin
Av.Suat Ergin İsimli Üyenin Tüm Mesajları Arayın