Mesajı Okuyun
Old 25-03-2009, 13:48   #5
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan Benzer bir karar.

T.C. YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu

Esas: 2001/8-945
Karar: 2001/754
Karar Tarihi: 24.10.2001

ÖZET: taraflar arasında müşterek hayatı temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkan vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabit olması sebebiyle eşleri birlikte yaşamaya zorlamanın artık kanunen mümkün görülmemesine göre boşanmaya karar verilecek yerde, yetersiz gerekçe ile davanın reddi doğru bulunmamıştır.

(743 S. K. m. 134)

Dava: Taraflar arasındaki <boşanma> davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Kayseri 3. Asliye Hukuk Mahkemesince davanın reddine dair verilen 1.2.2000 gün ve 1998/810 E - 2000/54 K. sayılı kararın incelenmesi taraf vekilleri tarafından istenilmesi üzerine,

Yargıtay 2. Hukuk Dairesinin 13.10.2000 gün ve 2000/11394 - 12250 sayılı ilamı;

( ... 1- Temyiz ilamında yer alan açıklamalara göre davalının, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunun 440. maddesinde sayılan sebeplerden hiçbirisine uygun olmayan karar düzeltme isteği yersizdir.

2- Davacının karar düzeltme itirazlarına gelince;

Yapılan soruşturma, toplanan delillerle kocasının eşini dövdüğü kadının ise eşini erkek olarak beğenmediğini ifade ettiği, evlilik sırlarını açıkladığı anlaşılmaktadır. Bu halde taraflar arasında müşterek hayatı temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkan vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir. Olayların akışı karşısında davacı dava açmakta haklıdır. Bu şartlar altında eşleri birlikte yaşamaya zorlamanın artık kanunen mümkün görülmemesine göre boşanmaya karar verilecek yerde, yetersiz gerekçe ile davanın reddi doğru bulunmamıştır. Ancak bu yönlerin ilk incelemede gözden kaçtığı ve hükmün onandığı anlaşılmakla davacının karar düzeltme isteğinin kabulüne ve hükmün yukarıda açıklanan sebeple bozulmasına karar verilmesi gerekmiştir. Gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.

Karar: Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:

Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.

Sonuç: Davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı BOZULMASINA, oyçokluğu ile karar verildi.(¤¤)

Sinerji Mevzuat ve İçtihat Programları

Evlilik sırlarının çevreye açıklanması, güven sarsıcı ve evlilik birliğini temelinden sarsıcı kusurlu hareketlerdir.

Örnek bir karar ekliyorum.

Saygılarımla,