Mesajı Okuyun
Old 21-03-2009, 01:18   #9
Gemici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan HUKUKDOKTORU
Sayın Saim, çocuğun eğitimi, gözetimi ve bakımı üzerinde velayet hakkına sahip ebeveynin, çocuğun sünnet tarihini belirleme konusunda takdir yetkisi olması gerekmez mi? Aksi halde çocuk 18 yaşını tamamlayana kadar hakkında hiç bir şey yapmadan beklemeleri gerekirdi.


Alıntı:
Yazan HUKUKDOKTORU
Doktrinde Prof. Dr. Hakan HAKERİ, estetik amaçlı tıbbi müdahalelerde kanuni temsilcilerin mümeyyiz küçük adına rıza açıklama yetkisine sahip olmadığı görüşündedir (Tıp Hukuku, Ankara 2007, s.159).

Alıntı:
Yazan HUKUKDOKTORU
Şimdi soruya dönüyorum: "Yasal temsilci ayırt etme gücüne sahip küçük adına kişiye sıkı sıkıya bağlı hakları kullanabilir mi?"
Cevap: Hayır. Zira MK.m.16/I/c.2 uyarınca kişiye sıkı sıkıya bağlı hakları kullanmada temsil yasağı vardır.
Cevap bu kadar net olması gerekirken, konuya tereddüt kazandıran faktörün "kişiye sıkıca bağlı haklar" (münhasıran şahsa bağlı haklar) kavramının tanımındaki belirsizlik olduğunda ısrar ediyorum. Zira "mümeyyiz" küçüğün durumunu araştırdığımıza göre, artık ayırt etme gücüne sahip olduğunu kabul ediyoruz demektir.

Bu tür şahsen kullanılabilecek haklarda karar verme yetkisi sadece (münhasıran) kişinin kendisinde olduğundan, bu yetki ne iradi temsilciye (mesela bir avukata) ne de kanuni temsilciye bırakılamaz (temsil yasağı). Fakat hakkın kullanılmasına, bir başkası değil, sadece küçüğün kendisi karar verdikten sonra, mesela boşanma davası açması için bir avukata vekalet vermesi pekala mümkün olabilir.

Sayın HUKUKDOKTORU,

Ben birinci alıntıdan, anne ve babanın velayet haklarına dayanarak çocuğu sünnet ettirebilecekleri düşüncesinde olduğunuz sonucunu çıkarıyorum; Çocuk, ayırt etme gücü olsun veya olmasın, karşı çıksa bile.

Üçüncü alıntıdan çıkardığım sonuç kanuni temsilci olan anne ve babanın MK.m.16/I/c.2 kapsamına giren çocuklarda böyle bir hakları olmadığı yönünde.

Hukuken sünnetle estetik amaçlı tıbbi müdahale arasında ne gibi bir fark var?

Saygılarımla