Mesajı Okuyun
Old 20-03-2009, 18:10   #1
emir şahin

 
Varsayılan çekte çift imzaya aykırılık imza sahibin sorumluluğu ve menfi tespit

meslektaşlarım meselemin kısa özeti şudur:

şimdi bir cemiyetin çekleri imza yetkililerinin biri tarafından imzalandıktan sonra diğer yetkiliye teslim ediliyor. diğer yetkili çeki imzalamadan tek imza ile kullanıyor ve çek birkaç ciranta dolaştıktan sonra faktoring tarafından icraya konu ediliyor. çek herhangi bir ticari ilişkiye konu olmadan kullanılıyor ve çeki imza atmadan ve ticari ilişkiye dayanmadan kullanan yönetici için emniyeti suistimalden dolayı dava açılıyor ve dava hali hazırda devam ediyor.
Bu arada biz çekteki imzaya hem şekil açısından hem de çift imzadan dolayı mercide itiraz ediyoruz. incelemenin sonunda imza bize ait çıkıyor ama çift imza itirazından dolayı merci cemiyetin davasını kabul ediyor ve imzayı atan için takip yapma hakkında muhtariyete karar veriyor. ayrıca biz ticaret mahkemesinde cemiyet adına menfi tespit davası açıyoruz dava şuan tebligatların yapılmasını bekliyor. söz konusu davada biz sırası ile
a) çek çift imzalı değildir,
b) tek imza da bize ait değildir
c) ayrıca herhangi bir ticari ilişkiye de dayanmamaktadır

itirazlarını dile getitrdik. şimdi benim sorum sırası ile şunlar;

1. mahkeme yukarıda a,b,c diye sıraladığım taleplerin hepsini araştırmak zorunda mıdır? mesela çift imza şartının yerine getirilmediğini görünce ticari ilişki ile ilgili araştırma yapmadan davayı kabul edip bitirebilir mi?
2. ben bu aşamada çift imza itirazını geri çekip (ki çekebilir miyim?) cemiyet açısından ticari ilişkinin yokluğunu tespit ettirerek davayı kazansam bu sefer alacaklı merci kararına dayanarak imza sahibine karşı işlem başlatabilir mi?
3. diyelim ki ticari ilişkiye dayanmadığından dolayı çekin bedelsizliğine hükmetti bu ihtimalde alacaklı çekin tek imzadan dolayı imza sahibi hakkında takip başlatırsa benim cemiyet adına açtığım ve "ticari ilişkiye dayanmadığından davanın kabulüne" kararı tek imza sahibi adına açılacak menfi tespit davasında emsal teşkil eder mi?
4. bu arada çekteki tek imza sahibi için zaman aşımı süresi işler mi? (cemiyetin açtığı davada çekin takibe konu edilmemesi veya başlatılmış takibin durdurlması için tedbir kararı mevcut)
5. son olarak, tek imza sahibi için başlatılmış bir davaya ilişkin (alacak davası , menfi tespit davası) örnek yargıtay kararı var mıdır?

görüşlenizi paylaşmanız dileği ile