Mesajı Okuyun
Old 20-03-2009, 13:28   #3
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan

Merhaba;

Konu başlığı tasarruf yetkisinin sınırlandırılması olmasına binaen medeni kanun ilgili maddesinin amacınıza uygun düşmediğini düşünüyorum. Çünkü bu maddeye göre, belli bir mal varlığı üzerindeki mülkiyetin nakli veya borçlandırıcı bir muamelenin yapılmasını engellemektedir.

Oysa sizin olayınızda, kefil olma, senet imzalama vardır.

Alıntı:
V. Tasarruf yetkisinin sınırlanması

Madde 199 - Ailenin ekonomik varlığının korunması veya evlilik birliğinden doğan mali bir yükümlülüğün yerine getirilmesi gerektirdiği ölçüde, eşlerden birinin istemi üzerine hakim, belirleyeceği malvarlığı değerleriyle ilgili tasarrufların ancak onun rızasıyla yapılabileceğine karar verebilir.

Hakim bu durumda gerekli önlemleri alır.

Hakim, eşlerden birinin taşınmaz üzerinde tasarruf yetkisini kaldırırsa, resen durumun tapu kütüğüne şerhedilmesine karar verir.

Bu sebeple, vasi tayini savurganlık sebebi ile düşünülebilecektir. Ancak bu şekilde kocanın kısıtlanmasına karar verildiğini ve mümeyyiz kısıtlıların bazı işlemleri yapmaktan da engellendiğini unutmamak gerekir.

Örneğin kısıtlanmasını istediğniiz kişi memur ise,öğretmen ise, temyiz kudreti ve dolayısıyla mesleği icra anlamında sıkıntı doğabilecektir.
Alıntı:
II. Savurganlık, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı, kötü yönetim

Madde 406 - Savurganlığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı veya malvarlığını kötü yönetmesi sebebiyle kendisini veya ailesini darlık veya yoksulluğa düşürme tehlikesine yol açan ve bu yüzden devamlı korunmaya ve bakıma muhtaç olan ya da başkalarının güvenliğini tehdit eden her ergin kısıtlanır.

Bu anlamda,
Alıntı:
B. Yasal danışmanlık

Madde 429 - Kısıtlanması için yeterli sebep bulunmamakla beraber korunması bakımından fiil ehliyetinin sınırlanması gerekli görülen ergin bir kişiye aşağıdaki işlerde görüşü alınmak üzere bir yasal danışman atanır:

1. Dava açma ve sulh olma,

2. Taşınmazların alımı, satımı, rehnedilmesi ve bunlar üzerinde başka bir ayni hak kurulması,

3. Kıymetli evrakın alımı, satımı ve rehnedilmesi,

4. Olağan yönetim sınırları dışında kalan yapı işleri,

5. Ödünç verme ve alma,

6. Ana parayı alma,

7. Bağışlama,

8. Kambiyo taahhüdü altına girme,

9. Kefil olma.

Aynı koşullar altında bir kimsenin malvarlığını yönetme yetkisi, gelirlerinde dilediği gibi tasarruf hakkı saklı kalmak üzere kaldırılabilir.

Davalının yaşı, yaptığı iş, vs.. özel durumlarını da gözönüne alarak, medeni kanun 429.madde çerçevesinde de hareket edilebileceğini düşünüyorum..

Vasilik, yasal danışmanlık ve kararların sonuçları ve fiili ehliyet hususlarında bir araştırma yapamanızı da daha sağlıklı olması açısından tavsiye ediyorum..

Saygılar,