Mesajı Okuyun
Old 16-03-2009, 14:19   #3
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan gencerx07
yargıtayın bir kararında; tedbir kararında yazılı alacağın takip masrafları ile birlikte icra veznesine nakit para veya heran paraya çevrilebilecek muteber kesin banka teminat mektubunun verilmesi ve teminatında mahkeme veznesine yatırılması halinde borçlunun malları hacz edilemez. icra müdürlüğünce anılan İİK 72/3 maddesinde ki para tabirine dar yorum getirilerek takibe devamla haciz işlemi uygulaması yerinde değildir.Y.12 HD 2000/8041 karar

buradan anlaşılması gereken teminat olarak para yerine alacağı karşılayan ve zararı karşılan meblağın baka teminat mektubu olarak icra dairesi veznesine yatırılabileceği mi. yoksa icra veznesine mecburen nakit para mı depo edilmelidir.

Teminat mektubu dosya borcunun tamamı için olacaktır. Kararda geçen "teminat" ibaresi ise, takibin durdurulması için gereken alacağın %15 veya %40 oranındaki tutarıdır. Yani kararı bir başka ifadeyle şöyle anlatabiliriz: Borçlu, alacaklıya ödenmemek üzere borcun tamamına karşılık gelen banka teminat mektubunu dosyaya/icra veznesine sunacak, ayrıca %40 tutarındaki teminatı da, mahkeme veznesine yatıracaktır.