Mesajı Okuyun
Old 14-03-2009, 13:30   #1
Av. Hamza

 
Varsayılan Kusurlu trafik kazasında ZMMS malike ödeme yapar mı?


Sayın Üyeler,
Bir trafik kazasında S(sürücü-koca), gayriresmi eşi ve aracın ruhsat sahibi olan eşi M(malik) bir de çocukları 11 aylık Ç, Spring marka araçta seyir halindedirler. Bir anlık dikkatsizlik sonucu sürücü S’nin kusurlu davranışı ile karşıdan gelen aracı kullanan K(karşı araç)’nın Isuzu marka kamyoneti ile çarpışırlar.
S, hatalı şeride girmiş, K, çarpmamak için yolun sağına kaçmış, yine de sağ bankette çarpışma gerçekleşmiştir. Kazada hem S, hem de M ağır yaralanır. Müşterek çocukları 11 aylık Ç ise hastanede vefat eder.
İlk kaza raporunda S tam kusurlu, K ise kusursuz denilerek rapor yazılır. Savcılık hem S hem de K hakkında kamu davası açar.
Bu arada Ç, babanın nüfusuna geçmiştir. Anne M, gerek kocası S, gerekse de karşı araç sürücüsü sanık K yönünden müşteki olmaz. Ceza dosyasındaki gidişat S’nin tam kusurlu olduğu yönündedir.

Sorumuz: ZMMS yönünden M(gayriresmi eş ve malik), S(koca, sürücü) ve Ç ( ölen müşterek çocuk) Spring’in sigortalı olduğu şirketten veya Isuzu’nun sigortalı olduğu şirketten herhangi bir tazminat talebinde bulunabilirler mi? Kasko yok.

Özellikle S’nin tam kusurlu sürücü olduğu, M’nin araç maliki yani işleten olduğu, Ç’nin 11 aylık ve müşterek çocuk olduğu, K’nın ise kusursuz olduğu gerçekleri üzerine değerlendirme yapmanızı dilerim. Bir de eğer herhangi bir sigorta şirketi ödeme yaparsa ilgili ZMMS şirketi tam kusurlu kocaya karşı rücu davası açar mı?

Görüşü olan arkadaşlardan konuyu değerlendirmelerini ve varsa emsal yargı kararı veya doktrin görüşünden de bahsetmelerini dilerim.
Saygılarımla.