Mesajı Okuyun
Old 13-03-2009, 18:21   #6
umutlaw

 
Varsayılan

Sayin Meslektasim,
Olayi Mirasci bakimindan ilk once kisa olarak ele almak gerekirse: Mirasci hem ingliz ve hem Turk vatandasti ise Turkiyede kazandigi miras paylarini ingiliz makamlarina mutlaka bildirmek ve bunun vergisini odemek zorundadir eger ki bunu yapmaz ise daha sonra kendisine karsi ingiltere kraliyeti devleti kendisine dava acar.
Olayiniza gelince: ilkin sunu belirtmem gerekir ki kisi Turk vatandasti oldugu icin normalde ancak ingilterede bir ilticasi soz konusu ise yani 1951 anlasmasina dayali sadece bir iltica pasaportu var ise ingiliz avukatinin onunde vasiyetname duzenlemesi daha dogru olur, hal boyleyken ve sizin anlattiklarinizdan da yola cikarak ilk once soz konusu vasiyetnamenin Turkiyede Tenfiz edilmesi gerekmektedir. Lutfen asagidaki bilgilere dikkat ediniz :
Alıntı:
VASİYETNAMENİN TENFİZİ
KURUM ADI: Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlü
ğü İŞLEM HAKKINDA KISA BİLGİ: Kişiler, sadece sağlıklarında hükümler doğuran hukuki muamele yapma ehliyeti ile donatılmış değillerdir. Ölümlerinden sonra geerli olmak kaydı ile de, hukuki işlemler yapma hakkına sahiptirler. Ölüme bağlı tasarruf iki şekilde yapılabilir. Biri vasiyet (MK.502), diğeri miras mukavelesidir (MK.503).
Vasiyetnamenin tenfizine karar verilerek bu karar kesinle
ştikten sonra, isteyen kanuni ve mansup (atanmış) mirasılara mahkemece mirasılık (veraset) belgesi verilir.

GEREKL
İ BELGELER: 1- Hakim tarafından tescil iin yazılan yazı,
2- Tenfiz karar
ı,
3- Vasiyetnamenin noter veya mahkemece onayl
ı bir örneği,
4- Her i
şlemde istenen nüfus cüzdanı, vesikalık fotoğraf, temsilci varsa temsil belgesi.

İŞLEM ADIMLARI: İlgili Tapu Sicil Müdürlüğüne başvurulur
BA
ŞVURU YERİ: Taşınmaz kaydının bulunduğu Tapu Sicil Müdürlüğü (Tapu Sicil Müdürü )
BA
ŞVURU ŞEKLİ: Postayla yapılan başvurular kabul edilmez.
Şahsen yapılmayan bir başvuru,ilgili şahsın vereceği noter tasdikli vekaletname ile mümkündür.
ÖZEL DURUMLAR: Vasiyetnamelerin tescilinde, Harlar Kanununa ekli (4) say
ılı Tarifenin 3. pozisyonu uyarınca, kayıtlı değer üzerinden Binde 9 oranında har tahsil edilir.
Ayr
ıca Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.


Alıntı:
Alıntı:
T.C. YARGITAY
2.Hukuk Dairesi

Esas: 1998/11080
Karar: 1998/12867
Karar Tarihi: 30.11.1998

ÖZET: Davada görev vasiyet konusu ta
şınmazların dava tarihindeki değerlerine göre belirlenir. O halde mahkemece yapılacak iş dava konusu taşınmazların dava tarihindeki değerlerini belirlemek, görev Sulh Hukuk Mahkemesi görevini aşıyorsa dava dilekçesinin görev yönünden reddine karar vermek, aşmıyorsa nisbi harç ikmali yaptırarak sonucuna göre bir karar vermekten ibarettir.

(743 S. K. m. 541) (1086 S. K. m. 8) (492 S. K. m. 15)

Taraflar aras
ındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.

Dava, Medeni Yasan
ın 541. maddesine dayalı vasiyetin Tenfizi ve Tesciline ilişkindir. Bu davada görev, Hukuk Usulü Muhakemeleri Yasasının 8. maddesine uygun vasiyet konusu taşınmazların dava tarihindeki değerlerine göre belirlenir. Yine Harçlar Yasasına ek 1 sayılı tarifenin 111- 1. maddesi gereğince nisbi harca tabidir. O halde mahkemece yapılacak iş dava konusu taşınmazların dava tarihindeki değerlerini belirlemek, görev Sulh Hukuk Mahkemesi görevini aşıyorsa dava dilekçesinin görev yönünden reddine karar vermek, aşmıyorsa nisbi harç ikmali yaptırarak sonucuna göre bir karar vermekten ibarettir. Yazılışekilde hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir.

Hükmün aç
ıklanan nedenlerle BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair hususların incelenmesine yere olmadığına, temyiz peşin harcın yatırana geri verilmesine oybirliği ile karar verildi. 30.11.1998 (¤¤)