Mesajı Okuyun
Old 13-03-2009, 13:51   #3
Tuğçe AYMEN

 
Varsayılan

Öncelikle keşidecinin yaptığı ödeme geçerli değildir. Bunu iki açıdan belirtebiliriz:

1)Keşideci henüz iptal davası sona ermeden ödeme yaptıysa, yapılan bu ödeme TTK m.558/1 e göre senetsiz ödeme olduğundan borcundan kurtulmamıştır.

2)Diğer yandan elinde çekle gelen ve yetkili hamil olduğu düşünülen kişiye, ödeme yasağına rağmen ödeme yaptıysa, bu da ağır kusurlu bir ödeme olduğundan TTK m. 558/II’ye göre geçersizdir.

Belirtilmesi gereken bir başka önemli husus da, sizin elinizdeki iptal kararını icraya koyamayacağınızdır. Şöyle ki iptal davası sonucunda mahkeme sadece iptal kararı verir ve bu kararın üzerine sizin yapacağınız şey TTK m.564’e göre hareket etmektir. Bu noktada Sayın Av. Çetin Bey’in önerdiği yol tercih edilebilir. Ama tekrar belirtmek gerekir ki mahkemenin iptal kararını, tek başına icraya koymanız mümkün değildir. Kıymetli evrakın iptaline ilişkin kararların “maddi hukuk yönünden” hiçbir etkisi yoktur. Bu kararlar sadece şekli olarak hak sahibini gösterir. Ancak gerçek hak sahibi olan kişinin, iptal kararını alan kişiye karşı dava açmasına engel bir durum yoktur.

Sonuç olarak keşideci borcundan kurtulamamıştır. Dolayısıyla sizin keşideciye karşı alacak davası açmanız ve bu davada da çek nedeniyle olan alacağınızı ispatlamanız gerekecektir.