Mesajı Okuyun
Old 02-03-2002, 00:52   #1
Akademisyenler

 
Varsayılan Meb/yok Yurt Disi Burslari

Yurt disinda MEB (1416 no'lu yasasi) ve ya YOK tarafindan verilen burslarla egitip gorup, ozel ve ya mesleki sebeplerle geri donmeyip, daha once imzalamis oldugu (seklen farkli fakat aslen benzer) taahutnamelerindeki ahdi yerine getirememis bir grup (eski) ogrencileriz. Genel olarak problemlerimizi asagida kisaca gruplandirdik.
Asagidaki sorulara cevap verecek ya da yol gosterecek, mumkunse MEB/YOK mevzuatlarinda ve ya davalarinda tecrubeli hukukculara, ozellikle dava asamasinda, ACIL ihtiyacimiz var.

1. Ahdin yerine getirilmemesinden dogan borcun %50 lik cezasina/faizine Danistay'in itiraz ederek, iptal ettigi dogru mu?

2. Ayni sekilde,ogrencilere 'gorevli' olarak gonderildikleri mahalde verilen maaslarin da, insani mecburiyet kapsaminda oldugundan, itiraz halinde borctan dusulebilir mi?

3. Bu borclarin odenmesi bicimini ve suresini belirleyen mevzuatlar nelerdir ve hangi tur hukuk (ticari,kurumlar vs.) kapsamina girer? (sitenizde bu bilgiye erisemedik).

4. Mecburi hizmet suresi 10 yil iken geri odemeler 3 sene icinde istenebilmektedir. Geri odeme durumunda, ortaya cikan taksit miktarlari, senede 25-30 milyar gibi astronomik miktarlara erisebilmektedir. TC hukuku cercevesinde miktara ve ya odeme bicimine itiraz mumkun mu ya da kurumla mahkemede makul bir anlasma tabani aranabilir mi?

5. Avrupa Parlamentosu/ AT vs gibi kurumlarca belirlenen cercevelerde (ornegin, sahsin 2 seneden fazla mecburi hizmete zorlanamayacagi hukmuyle), mecburi hizmet suresinin miktarina ve odemelerin sekline itiraz edilebilir mi?

5. Borcumuzu odeyemememiz durumunda acilacak icra kovusturmasi oncesi, sirasi ve ya sonunda ulkeye giris ve cikisimiza mani olunabilir mi ve ya (kefillerin ahidlerini yerine getirmesinden sonra) hala ceza alabilir miyiz?

Her turlu yardim ve aciklamalarinizdan dolayi simdiden tesekkuru borc biliriz.

Britanya ve ABD'de yasayan bir grup sorunlu akademisyen.


24-01-2001 22:48:55