Mesajı Okuyun
Old 09-03-2009, 10:32   #1
safoli

 
Varsayılan şikayet menfi tespit istirdat

Ticaret Mahkemesi kararı ile alacağın reeskont faiziyle tahsiline karar verildi.
Karar borçlu tarafından temyiz edildi.
Alacaklı vekili ilamı icraya koydu.Takipte, asıl alacağa avans faizi uygulandığından faiz yönünden icra mahkemesine borçlu şikayet etti. İcra Mahkemesi şikayeti kabul etti. Şikayet dilekçesinde belirtilen orandan da fazla miktarda faiz talep edildiği anlaşıldı, şikayetçi dilekçe vererek bilirkişi raporunda çıkan meblağdaki faizin iptalini istedi ama bu istek kabul edilmedi şikayet dilekçesi ile talep edilen miktardaki faizi iptal etti. Ancak kararda takipten sonraki kısım ile ilgili değişen oranlarda faiz kabul edildi. İcra Mahkemesinin bu kararı borçlu aleyhine olduğu halde sehven temyiz edilmedi.
Takip konusu ilam Yargıtayda onandıktan sonra borçlu reeskont faizi üzerinden tüm borç dökümünü yaparak (harçlar, vekalet ücreti ve masraflar da dahil olmak üzere) ödemeyi yaptı ama icradan muhtırayla epey yekünlü bir borç miktarı istendi.
Borçlu bu aşamada ne yapacak? İcra mahkemesine mi gitmeli yoksa menfi tespit ve istirdat davası mı açmalı? İcra mahkemesine giderse daha önceki şikayet temyiz edilmeyerek kesinleştiği için kesin hükümle karşılaşır.Menfi tespit ve istirdat davası açması sonunda aleyhine bir durum ortaya çıkar mı?Şikayet dilekçesinde belirtilen orandan da fazla miktarda çıkıpta ödenen fazla faizi geri alınabilir mi? Muhtırayla istenen borç miktarını nasıl ödemeyebilir?