Mesajı Okuyun
Old 06-03-2009, 19:54   #16
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av.sebahattin
Saim bey; kararın o kısmında öyle bir ibare yazdığını ben de gördüm. YÜksek mahkeme davanın kabulüne dair verilen kararı bozmuştur.
Yerel mahkemenin karar dayanağında şu ifade geçmektedir:

"......6.12.2000 tarihli 5600 USD lik fatura düzenlediği, faturanın davalı şirket defterine 10.12.2000 tarihinde kendileri hesabına borç, satıcılar hesabına alacak olarak kaydedildiği,....."

Yani Yüksek mahkeme, yerel mahkemedenin bu nedenlere dayanarak verdiği kararını bozmuştur. Gerekçesi ise aynen şudur: "....Bu durumda, mahkemece, yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde, taraflar arasındaki temel ilişki olan taşıma ilişkisinde davacının edimini yerine getirip getirmediği hususunda ispat yükünün davacı da olduğu gözetilmek, davacıya ispat olanağı sağlanmak ve sonucuna göre karar verilmek gerekirken, yerinde bulunmayan yazılı gerekçelerle yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiştir...."


Sanırım bir çelişki var gibi. Ben mi yanlış yorumluyorum acaba.

Sayın meslektaşım, belirttiğiniz gibi kararın o bölümündeki ifade çelişkili. Dava konusu olayda bir şey karine olarak kabul edildikten sonra, artık o durumun aksini diğer taraf ispat etmek zorundadır. Bu hususta, karinenin aksini diğer tarafın ispatlamak zorunda kalacağına dair yüzlerce Yargıtay kararı vardır. Herhangi bir İçtihat programı kullanıyorsanız, kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Deftere kayıt ile ilgili de başka karar bulmanız mümkün. Eğer içtihat programınız yoksa ben pazartesi, eklerim.