Mesajı Okuyun
Old 06-03-2009, 16:03   #34
abdullahekinci

 
Varsayılan Anayasa ne diyor bu konuda birde ona bakalım!


Anayasa Madde 17: “Herkes yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir.
Tıbbî zorunluluklar ve kanunda yazılı haller dışında, kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamaz; rızası olmadan bilimsel ve tıbbî deneylere tâbi tutulamaz".

Bu anlamda bu maddeyi geniş yorum yöntemiyle yorumlarsak, kişinin rızası dışında kendisine tibbi müdahale yapılamaz kanısına varılabiliyor.

Ama intihara teşebbüs eden iradenin, kendisini yok etmeye kilitlendiğini düşünürsek, sözkonusu iradenin sağlıklı bir irade olmadığını, piskolojik ve tıbbi desteğe ihtiyacı olduğunu ve belkide sözkonusu teşebbüsün sonucunda eğer hala yaşıyorsa, ileride sözkonusu intihar teşebbüsünden dolayı pişman olabileceğini varsayarsak,( örenekleri tecrübelerle sabittir) kişinin kesinlikle rızası dışında bile olsa tibbi müdahale yapılmalıdır derim.Olaya İslam Hukuku açısından bakıldığında eğer kişi Müslümansa intiharın zaten günah olduğunu, toplumsal açıdan bakıldığında, toplum açısından da kabul edilmeyen bir vaka olduğunu düşünürsek; bu toplumda kişinin rızası olmasa bile müdahale edilir sonucu ahlaki bir norm ve zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır, zaten değilmiki hukuk kurallarını şekillendiren normlardan bazılarıda ahlak kurallarıdır.

Not: Geçenlerde basında çıkan bir haberde Malezyada artan intihar vakaları karşısında hükümetin intihara teşebbüs etmeyi cezalandırmayı amaçlayan yasal düzenleme getireceğini okudum... yanılmıyorsan haber "BBC Asia" daydi..