Mesajı Okuyun
Old 02-03-2009, 10:02   #1
agursoy

 
Varsayılan Gayrımenkul Satış Vaadi, Tüketici Kredisi, Görevli Mahkeme

Sayın meslektaşlarım,
Müvekkil, İstanbul'daki bir projeden ev satın almış ve gayrımenkul satış vaadi sözleşmesi akdetmiştir. (Ancak söz konusu sözleşme noter huzurunda akdedilmemiştir.)Bu konutu alabilmek için de anlaşmalı banka şubesinden tüketici kredisi sözleşmesi kullanmıştır. (Sözleşme tarihi Haziran 2006) devamı klasik hikaye taahhüt edilen sürede inşaatın sadece kabası bitmiş, mütteahit firma ile akdedilen sözleşmede vaadedilen bağımsız bölüme ilişkin tapu işlemleri yapılmamış, inşaat da durmuştur. Bu arada Banka krediyi doğrudan mütteahit firmaya, inşaatın ilerlemesi vs gibi özen yükümlülüklerini yerine getirmeksizin ödeme yapmıştır. Kredi sözleşmesinde verilen kredinin direkt tüketiciye mi mütteahit firmaya mı ödeneceği belirsizdir. Söz konusu ihtilafa ilişkin görüşlerinizi almak istiyorum.
1- Banka ve mütteahit firmaya karşı açılacak davada görevli mahkeme tüketici mahkemesi midir? Ticaret mahkemeleri midir?
2- Müvekkilin tüketici kredisi geri ödemelerini durduracak bir tedbir talebinde bulunabilir miyim?
3- Mütteahit firma ve arsa sahiplerine söz konusu inşaatın kabası bitmiş olması sebebiyle tapu tescil davası açmak yerinde midir?
Şimdiden vakit ayırıp cevapladığınız için teşekkür ederim.
Saygılarımla