Mesajı Okuyun
Old 01-03-2009, 16:56   #3
Av.Dr.Yahya DERYAL

 
Varsayılan

1163 s. KoopK.m.8:
"Ortak olmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler, kooperatif anasözleşmesi hükümlerini bütün hak ve ödevleriyle birlikte kabul ettiklerini belirten bir yazı ile kooperatif yönetim kuruluna başvururlar.
Yönetim Kurulu; ortaklar ile ortak olmak için müracaat edenlerin anasözleşmede gösterilen ortaklık şartlarını taşıyıp taşımadıklarını araştırmak zorundadır".

Kooperatife ortak olmak için tam ehliyetli gerçek kişinin yazılı başvurusu ve kooperatif yönetim kurulunun bu başvuruyu inceleyerek uygunluğunu tespit etmesi halinde üye kayaıt defterine kaydetmesi gerekir.

Normal prosedür budur. Bir de "fiili üyelik" durumu vardır. 11.HD.,9.4.1985, 1078/2274:
"Davacının 1971 yılından beri davalı kooperatife, diğer ortaklar gibi gerekli ödemeleri yaptığı ve mali yükümlülüklerini yerine getirdiği ve davalı kooperatifçe de kendisine "Sayın Ortağımız" diye başlayan yazılar yazıldığı, tahsis kur'asına da iştirak ettirildiği, ayrıca 7 senedir de kendisine kur'ada çıkan yerde oturmakta bulunduğu, bu suretle başta davacının kooperatife kayıt işlemleri yapılmamış ise de, sonradan fiilen üyeliği benimsenerek yer tahsis edildiği anlaşılmaktadır" .

11. HD., 27.09.1977, 3206/3795: "Kooperatif, davalının bir diğer ortaktan, ortaklık payını devir almasını kabul etmiş ve kendisini ortaklar defterine ortak olarak kayıt edip mali yükümlülüklerini o gün-bu gündür yerine getirmiştir. Davacının ortak olarak da söz konusu deftere imzası alınmış bulunmaktadır. Ayrıca davalı kooperatifin yetkili kişileri davacıya ortak sıfatıyla muhtelif yazılar yazmışlardır. Hatta kur'a sonucu davacı adına çıkan arsanın, onun adına tescili için mahalli tapu sicil memurluğuna tezkere bile yazılmıştır. Bütün bu yazışmalar ve işlemler davacının ortaklık sıfatının davalı kooperatif tarafından kabul edildiğinin delilleridir. KoopK.nun 1. ve 8. maddeleri hükümleri ile açık kapı ilkesine göre, davacının üyeliği eylemli bir şekilde gerçekleşmiş bulunmaktadır”.

Kooperatiften ayrılmak, hemen hiç bir durumda ayrılan ortağın menfaatine değildir. Onun için aktardığım Yargıtay kararlarındaki "fiili üyelik" durumunu ispatlamaya çalışarak üyeliğin tespittini sağlamaya çalışmanızı öneririm.