Mesajı Okuyun
Old 25-02-2009, 19:05   #2
BaharB

 
Varsayılan

Sayın Konuk;
Eşlerden birinin vefatı halinde, mirasın paylaşılmasından önce terekenin borcu olarak mal rejiminin tasfiyesi gerekecektir. Buna göre öncelikle sizin dairenin edinilmesine yaptığınız katkı payını ve kalan miktar üzerinden de katılma alacağınızı talep edebileceksiniz. Arta kalan kısım ise miras paylaşımına tabi tutulacaktır.
Bunu örnekleyecek olursak;
Satın aldığınız evin değerini 100 TL ve sizin evlilikten önceki birikimlerinizi de 20 TL olarak kabul edelim. Mal rejiminin tasfiyesinde öncelikle sizin evin alınmasına yaptığınız 20 TL katkı sizin katkı payı alacağınız olacaktır. Kalan 80 TL nin yarısı üzerinde de sizin katılma alacağınız hesaplanacak ve böylelikle sizin mal rejiminin tasfiyesi sonucu alacak hakkınız toplamda 60 TL olarak hesaplanacaktır. Bu miktarda terekenin borcu olacaktır. Kalan 40 TL ise miras paylaşımına tabi olacak ve buradan da 1/4 oranında miras payı alacaksınız. Ve buradan da kalan 30 TL ise eşit oranda çocukların miras hakları olacaktır.
Tapuyu sizin üzerinize almanız halinde de bu hesaplamada herhangi bir değişiklik olmayacaktır. Tek ve önemli fark, evin sizin mülkiyetinizde olması nedeniyle bu mülkiyet üzerinde, eşinizin önceki evliliğinden olan çocuğunun herhangi bir mülkiyet hakkı söz konusu olamayacaktır. Sizden, ölen eşin katılma alacağı üzerindeki miras hakkı nedeniyle alacak hakkı olacaktır. Mirasçı olarak mülkiyet hakkı sahibi olmak, evin satışı suretiyle ortaklığın giderilmesi hakkına da sahip olmak anlamına gelecektir.
Ancak;
T.Medeni Kanunu'nun 652. maddesine göre sağ kalan eşin bazı hakları söz konusudur ve bunlar sizi ilgilendirmektedir. Buna göre;
"Eşlerden birinin ölümü halinde tereke malları arasında ev eşyası veya eşlerin birlikte yaşadıkları konut varsa; sağ kalan eş, bunlar üzerinde kendisine miras hakkına mahsuben mülkiyet hakkı tanınmasını isteyebilir.

Haklı sebeplerin varlığı halinde, sağ kalan eşin veya mirasbırakanın diğer yasal mirasçılarından birinin istemi üzerine, mülkiyet yerine intifa veya oturma hakkı tanınmasına da karar verilebilir."

Bu forumda genel çerçevede bilgilendirme yapılabildiğini, konunun gayet ayrıntılı ayrıntılı olduğunu ve durumunuzu tüm ayrıntıları ile değerlendirebilecek bir avukattan doğrudan hukuki destek almanızın çok önemli olduğunu hatırlatmak isterim.