Mesajı Okuyun
Old 25-02-2009, 16:04   #6
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Kira kontratının süresi 1 ( bir ) yıl olup kiracı ve malik , sözleşmesinin bitiminden 2 (iki) ay önce yazılı olarak akdin feshi ihbarında bulunmadığı takdirde birer yıllık müddetler halinde sözleşme uzar .

6. TAHLİYE : Kiracı, kira artışına uygun olarak yeni dönem kira bedelini ödemezse veya bir yıllık sözleşme dönemi içinde 3 defa kira bedelini zamanında ödemezse hiçbir ihtara gerek olmaksızın kiralayanı tahliye etmek zorundadır.
Ayrıca KİRACI ; kira sözleşmesi süresi dolmamış olsa dahi, malikin kiralananı bizzat veya çocukları için kullanma durumu ortaya çıkarsa bu ihtiyacın yazılı olarak kendisine bildirdiği tarihten itibaren en geç iki ay içinde kiralananı tahliye edeceğini kabul ve taahhüt etmiştir.



Alıntı:
Benim sorum malikin dava açıp açamayacağı değil,yukarıdaki sözleşme hükümlerine göre sözleşme süresi dolmadan dava açıp açamayacığını soruyorum.

Teşekkürler.


Alıntı:
T.C.
YARGITAY
13. HUKUK DAİRESİ
E. 1977/3450
K. 1977/4832
T. 3.11.1977
• TAHLİYE TAAHHÜDÜNE KONAN CEZAİ ŞART ( Kanuna aykırılık )
• BUTLAN ( Tahliye taahhüdüne konan cezai şart )
• CEZAİ ŞARTIN BUTLANI
818/m.19
DAVA VE KARAR : ( ... 2 - Davanın bir bölümü, kira sözleşmesinin özel şartlar kısmında yer alan tahliye taahhüdünün yerine getirilmemesi halinde ödenmesi kararlaştırılan günlük 50,00 lira ceza parasının da ödetilmesine ilişkindir. Mahkemece, bu bölüm istekde kabul edilmiştir.

Oysa; Borçlar Kanunu'nun 19 uncu maddesi hükmü uyarınca; Kanunun kesin surette emreylediği hukuki kurallara veya kanuna veyahut kamu düzenine aykırı sözleşmeler geçerli değildir. Gayrimenkul kiraları hakkındaki 6570 sayılı Kanun kamu düzeni düşüncesiyle taşınmaz mal kiralarına sınırlamalar getirmiştir. Kiracı, kira sözleşmesi düzenlenirken mesken veya işyeri edinebilmek için öne sürülen ve aleyhine olabilecek her türlü koşulu kabullenmek zorundadır. Bu durumda sözleşmenin tarafların serbest iradeleri ile düzenlendiğinikabulüne olanak yoktur. O halde, kiracının ödemeyi kabul ettiği ceza koşulu anılan Kanunun sınırlandırıcı ve emredici hükümlerini ortadan kaldırıcı nitelikte bir sonuç doğuracağı; aşikar olup geçersizdir. Öyle ise bu koşula dayanan istek itiraza uğramamış olsa bile, kamu düzeniyle ilgili bulunması nedeniyle re'sen gözönünde tutulmalıdır.


Sayın Korayoz'un cevabına katılıyorum.