Mesajı Okuyun
Old 25-02-2009, 14:46   #3
Av.Nevzat

 
Kitap

Sayın avsevil,

Öncelikle detaylı yanıtınızdan dolayı teşekkür ederim.

Alıntı:
Yazan avsevil
Ekleyelim ki, günlük kısa çalışma ödeneği "genel ekonomik kriz" ve "zorunlu sebeplerle işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen geçici olarak durması halinde, İş Kanununun 24 üncü maddesinin (III) numaralı bendinde ve 40 ıncı maddede öngörülen bir haftalık süreden sonra başlar" (Ek. md.2/4). Çünkü bu süre işçinin iş sözleşmesini "haklı sebeple fesih" edebilmesi için bekleme süresi olduğu gibi (İş K.md.24/III), işveren tarafından her gün için "yarım ücretinin" ödendiği süredir (İş K. md.40). Bu nedenle, kısa çalışma ödeneğinin bir haftalık süreden sonra başlatılması mükerrer ödemeleri önlemek amacına yöneliktir. Buna karşılık, işçinin "yarım ücretten" ve "kısa çalışma ödeneğinden" mahrum kaldığı faaliyetin durdurulduğu "dört haftadan" az süreler ile "herhalde üç ayı" aşan sürelerde artık "haklı sebeple fesih hakkı" bulunduğu, bu durumda iş sözleşmesini feshederek kıdem tazminatını talep edebileceği akıldan çıkarılmamalıdır.

Görüldüğü gibi, yasalarımızda mevcut bulunmayan "ücretsiz izin" uygulaması, işçiye tanınan "kısa çalışma ödeneği" ile mağduriyetini hafifletmek suretiyle uygulamaya konmuş bulunmaktadır.

Yani, usulüne uygun olarak talep - kabul ve ilan edilmiş bir kısa çalışma kararı, işçiyi "yarım ücretten" ve "kısa çalışma ödeneğinden" mahrum BIRAKMADAN ve ayrıca 4 haftadan az, 3 aydan çok OLMAYACAK şekilde uygulanırsa, işçi (örneğin İş K. md. 22/II-e ve f bentlerine göre de) haklı nedenle sözleşmeyi feshedemez şeklinde mi anlamak lazım?

(Benim şahsi kanaatim de bu yönde. Zira bu şekildeki yorum tarzı, ilgili düzenlemelerin amacına ve krizin sonuçlarının taraflar arasında dağıtılması gereğine daha uygun diye düşünüyorum. Ayrıca işverene yasayla verilen bir hakkın kullanılması söz konusudur.)

Aksi görüşler (örneğin İş K. md. 22/II e ve f nin uygulanabileceğini ileri sürenler) de var ancak uygulamada durum nedir bilemiyorum.

BU NEDENLE KONUYLA İLGİLİ OLARAK, ELİNDE BENZER OLAY-DAVA OLAN MESLEKTAŞLARIMIN PAYLAŞIMINI VE KONUYLA İLGİLİ GÖRÜŞLERİNİZİ BEKLİYORUM.