Mesajı Okuyun
Old 19-02-2009, 21:34   #3
ismailduygulu

 
Varsayılan

janbatuwan'ın görüşlerine katılıyorum. Ek olarak, tedbir nafakası, dava tarihinden itibaren başlatılır, ancak faiz, kararın verildiği tarihten itibaren işlemeye başlayacaktır. Mahkeme kararı, kesin bir karar olmadığı ve ara kararı olduğu için, ilamlı takip değil, ilamsız takip olarak icraya konulacak ve icradan da, nafaka borçlusu asil ile birlikte vekiline tebligat yapılması gerekir ise de, mutlaka nafaka borçlusu olan asile ödeme emrinin tebliği zorunludur. Çünkü, asil yurt dışında ya da uzakta olabilir, vekili ile görüşmüyor olabilir. Her vekalet olan işlerde, tebligat vekile yapılması gerekir ise de, vekilli işlerin icrai olarak işleme konu edilmesi halinde, vekile ancak bilgi yönünden tebligat gönderilir. Vekil bir borçlu gibi muameleye muhatap yapılmaz, bu durum avukat eliyle yapılır ise disiplin suçu oluşturur. Ancak, vekiline gelen tebligattan asilin bir şekilde haberdar olması halinde, -örneğin bunu beyan ederse- kendisine de tebligat yapılmış sayılır. Takip ilamsız takip olacağı için, -herhangi bir harici ödeme yapıldığı, faizin yanlış ya da yüksek orandan hesaplandığı, fazla ay için nafaka alacağı eklendiği yada benzeri durumlar yönünden- her zaman için itiraz edilebilir ve nafaka alacaklısı taraf, itirazın kaldırılması için icra hukuk mahkemesinde ya da genel mahkemede itirazın iptali davası ikame edebilir. Tabi burada itirazın haksız çıkması halinde inkar tazminatı ve giderlerin yüklenilmesi söz konusu olur.
Nafaka alacaklısının doğrudan doğruya nafaka borçlusunun vekiline tebligat göndermesi ile yetinmesi karşısında;
a)Vekil kendisinin borçlu gibi gösterildiği ödeme emri ve tebliğini aslı ile birlikte bir dilekçe ekinde icra müdürlüğüne iade edebilir ve tebligatın yeniden doğru şekilde, muhatabına gönderilmesini talep edebilir ve vekili ile olan "soğuk" ilişkisi hakkında bilgi verebilir,
b)İcra dairesi bunu yeterli görür ve icrai işlemlere girişime yol verirse;
b1)Vekil -asil değil- kendisine gönderilen ödeme emrinin iptali yönünde icra hukuk mahkemesine şikayet yöntemiyle iptal davası ikame edebilir,
b2)Vekil -yine asil değil- icra hukuk mahkemesine şikayet yoluyla başvuruda bulunabilir ve icra müdürlüğünün işlemini şikayet yoluyla iptal ettirebilir.
Eğer başvuruları vekil yerine asil yapar ise, bu başvuru gününde, dosyadan haberdar olmuş olur ki, vekiline yapılan tebligat da geçerli hale gelir. Çok ince bir durum, yani.
Ancak, takip ilamsız takip olacağı için, eğer herhangi bir itiraz konusu var da, bunlara ilişkin itirazlar yapılması gerekiyor ise, yukarıdaki işlemlerin yanı sıra, ödeme emri tebliğinden itibaren 7 gün içinde, gerekli itirazları, icra müdürlüğü nezdinde yapmak gerekir ki, bu yönden doğabilecek aksilikte, vekilin sorumluluğu doğar.