Mesajı Okuyun
Old 17-02-2009, 16:53   #4
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan salman
Cevabınız için teşekkür ederim.

Tekrar gibi olacak ancak bilgi eksikliğinden dolayı soruyu yanlış sordum.

Kira sözleşmesine göre ödemenin zamanında yapılmaması halinde kira döneminin sonuna kadar olan kira bedelleri muaccel olur. Biz de buna dayanarak 9 ocak 2008 tarihinde kira döneminin sonuna kadar olan kira bedelini takibe koyduk. Daha öncede belirttiğim gibi karşı tarafta takiple aynı gün ihtar çekerek kiralananın 01.02.2008 tarihinde teslim alınmasını talep etmiştir. Şubat ayı kirası yaptığımız takiple muaccel hale gelmiş olur mu? Aralık ve ocak aylkarınıda depozitoyla takası talep ediliyor. İcra takibine itiraz edildi. Ben Şubat ayı kirasının muaccel olduğunu düşünüyorum ama yine de mesleğin başında olduğumdan bir hata yapmış olabilirim.
Tekrar teşekkürler.

Muacceliyet şartı varsa, bir kira aylığı ödenmediğinde dönem sonuna kadar olan kiralar muaccel olur. Sayın Admin'in de belirttiği gibi tek taraflı irade beyanıyla sözleşme sona ermez. Kiracı, kontratta aksine(kiracı lehine) bir süre konulmamışsa, yeni dönem başlamadan 15 gün önce sözleşmeyi sona erdireceğini, sözleşmeyi yenilemeyeceğini bildirmelidir. Aksi takdirde, sözleşme 1 yıl daha yenilenir.

Mecurun teslimi için ise, sürelere ve teslim merasimine(teslim-tesellüm belgesi düzenlenmesi ve anahtarın verilmesi; kiralayan kaçınıyorsa notere tevdi edilmesi gibi)uyulması gerekmektedir.

Depozito ise, mecur boş ve sağlam olarak teslim edildiğinde iade edilmesi gereken bir teminat olduğu için, kiracının bu aşamadaki itirazı ya da talebi dayanaktan yoksundur.

Kısaca, 3 aylık kira alacağınız da muaccel olmuştur.