Mesajı Okuyun
Old 11-02-2009, 20:57   #2
Admin

 
Varsayılan

Kira bedelinin ödenmemesi nedeniyle takip yapılması tek başına kira akdini fesh eden bir işlem değildir. Eğer örnek no 13 gönderilmişse ve 30 günlük süre sonunda borç da ödenmemişse, alacaklı İcra Mahkemesine başvurarak sözleşmenin feshini ister. Eğer 6570'e göre iki haklı ihtar gönderiliyorsa, o durumda da sözleşme sonunun beklenmesi ve tahliye davası açılması gerekir. Kısacası aleyhinize takip yapılması sözleşmenin feshi anlamına gelmez, sözleşmeniz devam ediyor.

Öte yandan kiracının tahliyeye ilişkin ihtarı da tek başına sözleşmenin feshi anlamına gelmez. Kiralayan bunu kabul etmiyor olabilir, bu durumda ihtarınızda bahsettiğiniz sebebin akdin feshini haklı kılacak bir sebep olduğunu sizin ispat etmeniz gerekir. Ayrıca bu iddianız doğru dahi olsa, mecurun zilyetliğini (dolayısıyla anahtarlarını) yeddinizde tuttuğunuz sürece de bu ihtarın hiçbir hükmü yoktur, çünkü kiralananın kullanmaya devam ediyorsunuz demektir.

Bu nedenlerle sözleşmeniz fesh olmuş değil, devam ediyor, dolayısıyla kira borcunuz da devam ediyor. Ayrıca belirtmek gerekir ki, kira sözleşmesinin sonunda sözleşmeyi fesh edeceğinizi yasal süresi içinde kiralayana bildirmezseniz, sözleşmenin yenilenme tarihinde de sözleşmeniz otomatik bir yıl daha yenilecek.

Sözleşmede aksine bir hüküm olmadığı sürece depozitoyu kira borcuna mahsup edemezsiniz. Bu konuda sözleşmede bir hüküm olması da oldukça düşük ihtimal çünkü genellikle tam aksi yönde hükümler matbu olarak sözleşmelere yazılıyor.