Mesajı Okuyun
Old 08-02-2009, 19:38   #1
ilimdar

 
Varsayılan Cevap Süresinin İkinci Defa Yenilenmesi?

Değerli meslektaşlarım.
Bir davada cevap dilekçesi vermek için süre isteyen davalıya duruşmadan 10 gün öncesine kadar süre veriliyor. Fakat davalı, bu süre içinde de cevap dilekçesi sunamadıklarını gerekçesiyle birlikte belirterek, ilk duruşmada HUMK 198 e göre, üç gün daha süre talep ediyor.

HUMK 198, davalıya ikinci defa süre talep etme hakkı sağlar mı? Konuyla ilgili değerli görüşlerinizi ve varsa yargıtay kararlarını sunmanızı rica ederim.

Kanaatimce, 197. maddede, hakim tarafından verilen yeni mühlet kesin ve son olduğu belirtilmediği için, 198 gereği, 3 günlük kesin süre de ayrıca verilebilmelidir.

HUMK MADDE 197 –İşin mahiyeti itibariyle cevap layihasının tayin olunan müddette tanzimi müşkül bulunduğu veyahut esbabı fevkaladeye binaen kabil olamadığı anlaşılırsa müddeaaleyhe yeni bir mühlet verilebilir ve keyfiyet derhal müddeiye bildirilir.

MADDE 198 –
Yukarıki maddedeki gösterilen sebeplere mebni, tayin olunan müddette cevap layihasını vermemiş ve yeni mühlet de istememiş olan taraf muhakeme celsesinde de esasa girişmezden evvel bu baptaki mazeretini bildirerek müddetin temdidini istiyebilir. Talebi kabule şayan görülürse kendisine sureti katiyede üç günü tecavüz etmemek üzere mühlet verilir. Ancak bu celseye ait muhakeme masrafı her halde kendisine tahmil olunur.