Mesajı Okuyun
Old 27-01-2009, 23:06   #1
denizyldz_84

 
Varsayılan İşverenin iş kazasındaki sorumluluğu

iş kazalarında asıl işveren ile birlikte alt işvereninde müteselsil sorumlu olduğunu biliyoruz. Müvekkil arsasına bina yaptırmak üzere taşeron ile anlaşıyor, taşeron küçük bir esnaf vergi levhası, yazılı bir sözleşme vs yok, yanlızca taşerona verilen ödemeler karşılığında küçük bir not defterine imzası alınmış. taşeronun işçilerini müvekkil sigortalı gösterip primlerini yatırıyor. daha sonra bu işçilerden biri iş kazası geçiriyor.

Aşağıdaki yargıtay kararıda göz önüne alınırsa müvekkil burada iş kazasından sorumlu tutulabilirmi ? Burada müvekkil ile taşeron arasıında bir eser sözleşmesi olduğunu ispatlarsak, işçiyi müvekkilin sigortalı yapması ne gibi bir durum doğurur?

Şu an ceza davası devam ediyor biz hiç taşerondan bahsetmedik yukarıda anlattığım nedenlerle, nasıl bir yol izlememizi önerirsiniz.

ceza ve tazminat hukuku açısından yardımlarınızı bekliyorum.

saygılar


T.C.
YARGITAY
Yirmibirinci Hukuk Dairesi
E: 2002/7988
K: 2002/9046
T: 24.10.2002

MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT
İŞVEREN-ARACI VEYA ÜST-ALT İŞVEREN
ARASINDAKİ HUKUKİ İLİŞKİ
· ÖZET: iş kazası sonucu zarara uğrayan işçinin tazminat davası, işveren veya kusurlu 3. kişilere karşı yöneltilir. Aracı kişilerce işe alınan işçilerin uğrayacakları zarardan dolayı işveren, aracı ile birlikte sorumlu olur.
Olayda çözümlenmesi gereken sorun, hukuki ilişkinin işveren-aracı veya üst-alt işveren biçiminde olup olmadığıdır. Bir isin bütünüyle bir işverene devri durumunda veya anahtar teslimi biçiminde işin verilmesi halinde üst-alt işveren ilişkisi söz konusu olmaz.
(506 s. SSK. m. 87/2)
(1475 s. İ ş K. m. 1/son)