Mesajı Okuyun
Old 24-01-2009, 01:14   #1
üye15547

 
Varsayılan çağrı kağıdı zorla getirme

Selamlar,
Mağdur(müşteki), kendisine gönderilen çağrı kağıdına uygun olarak, sulh ceza mahkemesinde görülecek davanın ilk duruşmasına gidiyor.Mağdur ve tanığın geldiği görülüyor, ancak sanık duruşmaya gelmiyor.Duruşmada mağdur ve tanık dinlendikten sonra sanık hakkında zorla getirme kararı veriliyor.Bu arada duruşma sonunda, mağdura(müştekiye) gelecek duruşmanın hangi gün ve saatte olduğunu gösterir, el yazısıyla yazılmış bir saman kağıt veriliyor(bu kağıt çağrı kağıdı değildir).Mağdur(müşteki), gelecek duruşmaya gitmiyor ve mahkeme bu sefer de mağdur(müşteki) hakkında zorla getirme kararı veriyor.


SORU 1.)Mağdur(müşteki) hakkında, kendisine tebliğ edilmiş ihtarlı bir çağrı kağıdı olmadığı halde nasıl zorla getirme kararı verilebiliyor? CMK 233 ve CMK 43 doğrultusunda böyle bir kararın verilemeyeceği görüşündeyim.Çağrı kağıdı dışında yapılan bildirimler ihtarsız olduğu için, zorla getirme kararı verilememesi gerekmez mi? Mağdura(müştekiye) gelecek duruşmanın tarihini ve saatini bildiren el yazısıyla yazılmış saman kağıt, suçun mağdurunu bir daha ki duruşmaya iştirak etmesi için zorlayabilir mi?

SORU 2.)Ayrıca mağdur(müşteki) şikayetnin devam ettiğini bildirdiği ve tanık da dinlendiği halde niye halen duruşmalara iştirak etmesi zorunlu kılınıyor?

Şimdiden teşekkür ederim.Saygılar.