Mesajı Okuyun
Old 10-01-2009, 20:13   #5
Armağan Konyalı

 
Varsayılan

Sayın arkhon

Köye Hizmet Götürme Birlikleri hakkında ayrıntılı düzenleme 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu'nun 18.maddesinde yapılmıştır. Aynı Kanunun 4.maddesine göre de Köye Hizmet Götürme Birlikleri'nin tüzel kişiliği vardır.

Bu bilgiler, haklı olarak, size yabancı geliyor olabilir. En iyisi Mahalli İdare Birliklerini (ve bu çerçevede Köye Hizmet Götürme Birliklerini) birer belediye gibi düşününüz. Belediye karşısında ne yapmanız gerekiyorsa bu birlik hakkında da onu yapınız.

Sonuç: Sözleşmenin amacı yardım olsa da ve sözleşmenin bedeli sembolik olsa da bu bir özel hukuk sözleşmesidir. Bu nedenle, eğer açacaksanız sözleşmeye dayanan tazminat davasını adliye mahkemelerinde açmanız gerekir. Ama bu konuda açacağınız bir davayı kazanma şansınızın olmadığı kanısındayım.

Belki siz de bu nedenle idarenin kusuruna dayanarak idari yargıya gitmek istiyorsunuz. Belki de idarenin kusuru nedeniyle yardımı alamadığınız için uğradığınız zararın tazmini konusundaki tam yargı davasını kazanırsınız. Ama bence şeklen de olsa yapılan işlemler özel hukuk sözleşmesine dayandığından idari davada da şansınız bulunmamakta.

Öte yandan, şans her davada vardır. Davayı kazanamasanız bile belki ''ayrışık oyu'' kazanırsınız.

Saygılarımla