Konu: İş kazası
Mesajı Okuyun
Old 09-01-2009, 11:42   #7
Engin Özoğul

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan caner87
iş saatleri içerisinde iş ile ilgili bir sebeple araçla kaza yaşanmış.
İşçinin bir bacağı tamamen yok olmuş.
Tutanaklarda kazada işçi kusurludur, denmiş.Park halinde olmaması gereken bir yerde duran tıra çarpmış adam , ancak tutanaklarda tıra herhangi bir kusur yazılmamış.
Olay yeri ile ilgili Cd ler var,görüntü kayıtları.
Asıl kusurlu olan bence de orada olmaması gereken tır..
Şimdi olayda hem trafik kazası hem iş kazası var..
İşverene karşı ve tır işletenine karşı tazminat talepleri aynı yerde mi açılır?
Nerden başlamam gerekiyor.
Herşeyden önce ssk ya gidip raporla başlamam gerekecek ancak,kafam çok karıştı.
Yargıtay kararı varsa iletirseniz çok sevinirim..


Sayın caner87

Öncelikle şu hususu belirmekte fayda var:

İş kazasından kaynaklı tazminat talepli davalardaki kusur belirleme yöntemleri haksız fiilden kaynaklanan tazminat talepli davalardaki yöntemlerden farklıdır. Trafik kazası sonrasında tutulan tutanakta müvekkilinize kusur yüklenmiş olması iş kazası nedeniyle işverene yönelteceğiniz davada işverenin kusursuz olmasını sağlamayacaktır. Ancak yine de 21. Hukuk Dairesi'nin

"Bu anlamda, tehlike sorumluluğu mutlak bir sorumluluk olarak nitelendirilebilir. Ancak, belirtmek gerekir ki, tehlike sorumluluğu bir sonuç sorumluluğu da değildir. Zarar iş yeri koşullarından veya işletmeye özgü tehlikeden doğmamış ve araya giren başka bir nedenden meydana gelmiş ise bu durumda işveren zarardan sorumlu tutulmamalıdır."Başka bir anlatımla, işyeri koşullarından doğan tehlike ile zarar arasında uygun illiyet bağı yoksa işverenin sorumluluğu da yoktur. İlliyet bağının kesilmesi genelde üç durumda söz konusu olabilir. Bunlar mücbir sebep, 3. kişinin veya zarara uğrayanın ağır kusurlarının bulunmasıdır."

yönündeki istikrarlı içtihadını unutmamak gerekir. Ancak buradaki "zarara uğrayanın ağır kusuru" dar yorumlanmaktadır.

İşverene karşı açacağınız davayı işyerinin bulunduğu yerdeki İş Mahkemesinde açabilirsiniz. Buradaki borcun sebebi "sözleşmeye aykırılık"tır.

Tır işletenine karşı açacağınız davada ise borcun sebebi "haksız fiildir". Bu davayı genel hükümlere göre açabilirsiniz.

İşlemlerin hangi sırayla yapılması konusunda ise bence şu yol izlenebilir.

1) SGK'ya başvurup, iş kazası sonucu maluliyet nedeniyle gelir bağlanmasını talep edin. SGK müfettişi olayın iş kazası olup olmadığını değerlendirecek, kusura ilişkin bir tespit yapacaktır. Bunun ardından Kurum müvekkilinizi, hastaneye sevk ederek maluliyet oranını tespit ettirecektir. Buna göre de gelir bağlanacaktır.

2) Bu işlemleri başlattıktan hemen sonra varsa özel sigortaya başvurup poliçedeki bedelleri talep edin.

3) Yine eş zamanlı olarak iş mahkemesinde işverene karşı dava açın ve iş kazasından kaynaklanan maddi tazminat ve manevi tazminat talep edin. Maddi tazminat talebinizi kısmi olarak yöneltin. Harç vs ödememek için manevi tazminat hakkınızı da saklı tutup ileride bu konuda dava açabilirsiniz. On yıllık zamanaşımı süresi var(tır işletinine karşı açacağınız haksız fiil davasına ise değişmediyse KTKdaki iki yıllık ve on yıllık zamanaşımı süreleri uygulanmaktadır).

Dava devam ederken Mahkeme kusur raporu alacaktır. Kusur raporundan sonra maluliyet oranının kesinleşmesi beklenecektir. Malluliyet oranı ve kusur raporu kesinleştikten sonra hesap yönünden dosya bilirkişiye gönderilecektir.

Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta da şudur. Hesap raporu hazırlanırken işçinin maluliyet oranı esas alınmaktadır. Ancak maddi tazminat hesabında maluliyet oranından ziyade meslekte kazanma gücü kaybı oranının dikkate alınması gerekir. Mesela bir şoförün ayağının birisi koptuğunda maluliyet oranı örneğin %50 çıkacaktır. Ancak bu kişinin meslekte kazanma gücü kaybı oranı %100dür. Dilekçenizde bu hususu vurgulamakta fayda var.

Bilirkişi SGK tarafından bağlanan gelirleri dikkate almak suretiyle maddi zarar hesabı yapacaktır.

Sonrasında duruma göre ıslah yapılarak karar verilmesi istenir.

4) Tır işletinen karşı açacağınız davada genel ilkeler çerçevesinde zarar hesabı yapılacak ve sonucuna göre karar verilecektir. Bu davada da SSK tarafından bağlanan gelir, özel sigorta şirketi tarafından bağlanan gelir tazminat maddi zarardan düşülecektir. Çünkü hem SGK'nın hem de özel sigorta şirketinin tır işletenine rücu etme imkanı vardır. Bu gelirler düşüldüğünde karşılanmayan bir zarar kalmamış olabilir. Ayrıca buradaki kusur incelemesinde daha esnek yöntemlere başvuralacaktır. Bu da müvekkiliniz aleyhine durum yaratacaktır.

Saygılar