Mesajı Okuyun
Old 08-01-2009, 22:53   #1
avozgur_yalcin

 
Varsayılan İstinat Duvarı Çökmesinde Tazminat Sorumluluğu

Tüm meslektaşlarıma saygılarımla,

Değerli arkadaşlarım, terzi kendi söküğünü dikemezmiş misali ben de kendi sorunuma tam anlamı ile çare olamadım. Sorunum-uz- ' u kısaca özetlemek gerekir ise:
İnşaat aşamasında müvekkilim olan müteahhitten bir daire aldım ve 6 ay önce daireye oturdum. Bizim bina inşaatının bitmesıne yakın bir zamanda binamızın arkasında bululan ve kot farkı itibari ile bizim binadan oldukça yukarıda kalan arsada da inşaata başlandı. (bizim binanın en üst katı yukarıdaki inşaatın giriş katına karşılık geliyor.) Bizim binamızın istinat duvarının hemen arkasıdan kendilerinin istinat duvarını yaptılar ve arkasını yığma toprak ile doldurdular. Tüm uyarılarımıza rağmen bu işi oldu bittiye getirip inşaatlarının yapımını sürdürdüler. Belediyedeki hatırlı dostları nedeniyle elimiz kolumuz bağlı kaldı. Ne yazık ki dün, bu istinat duvarı, yağan yağmur ve kar ın etkisi ile arkasındaki toprağı taşıyamadı ve bizim istinat duvarımızı da yıkarak binamızın üzerine devrildi. Çok şükür yaralanan olmadı ama 6 dairede ciddi hasar oluştu. Enkaz kaldırma, yeniden istinat duvarı yapımı ve binamızdaki 6 dairenin hasarı yaklaşık 100.000 TL civarında. Bu gün hemen hasar tesbiti yaptırdım. Bir kaç güne kadar rapor çıkacak. Sorun ise şurada düğümlendi. Bu davanın davacısı ve davalısı kim-ler- olacak.

Benim düşüncem şöyle:

DAVACI: bizim binanın müteahhidi henüz iskan alma aşamasında olduğu için arsa sahiplerine bina devir teslimi yapmadı. Dolayısı ile müteahhidimiz davacı olmalı diye düşünüyorum.

DAVALILAR :1- Doğrudan üst inşaatın arsa sahipleri. (BK 58 gereği)

2- Arsa sahipleri ile müteahhit birlikte (BK 58/2 gereği arsa sahiplerinin rücu hakkı düzenlenmiş olduğu için müteahhide dava açmakta şüpheye düştüm.
3- Bu binada müteahhit 3-4 daire satmış ve kat irtifakı tapusu vermiş, bu kişiler de bina sahibi olarak davada davalı olarak gösterilebilir mi.(Henüz bina bitmediği için bu kişileri de bu aşamada bilemiyoruz.)
Görüşleriniz için şimdiden teşekkürler...