Mesajı Okuyun
Old 06-01-2009, 17:28   #11
Engin Özoğul

 
Varsayılan

Sayın Pınar Yılmaz

1) işçi bildirim süresi içinde işe iade davası açıp, bildirim süresi dolmadan başka bir işte çalışmaya başlarsa işe iade davası reddedilir. Çünkü bildirim süresi içinde henüz iş sözleşmesi feshedilmiş sayılmayacağından işçinin bu davranışı eylemli fesih olarak nitelenir. Yani iş sözleşmesini işçi feshetmiş sayılır. Bildirim süresi içinde emeklilik başvurusu yapılmış olması da aynı sonucu doğurur(hatta Yargıtay bildirim süresi verilmeden yapılan yani ihbar tazminatı ödenmesi gereken fesihlerde dahi işçinin yasal bildirim süresi sonuna kadar emeklilik başvuru yapmaması gerektiği aksi halde işe iade davası açamayacağı görüşündedir).

2- Bunun dışındaki hallerde işe iade davası devam ederken işçinin çalışıyor olması davaya etki etmez. Aksi durum Anayasal çalışma hürriyetinin kısıtlanması anlamına gelir.

Sayın khan7989

Yargıtay'ın yukarıda aktarılan kararına göre işe iade başvurusu yapan işçi işe başlamasa bile işveren geçerli feshin sonuçlarından ve boşta geçen süre ücretinden sorumludur. Durum böyle olunca işçi, geçerli feshin sonuçlarından biri olan ihbar tazminatına hak kazanır.

Not: Bu karar uygulamada eleştirilmektedir. Sayın Av.Mehmet Uçum'un verdiği şifahi bir bilgiye göre Yargıtay üyeleri seminerlerde bu karardan döneceklerini bildirmiş.

Şifahi bilginin tanığı: Adli Tip