Mesajı Okuyun
Old 29-12-2008, 15:14   #5
Sinerji Hukuk Yazılımları

 
Varsayılan

T.C. YARGITAY
2.Hukuk Dairesi
Esas: 1999/3539
Karar: 1999/3478
Karar Tarihi: 16.04.1999
ÖZET:Nafaka borçlusu olan kocanın bedeni ve fikri kabiliyetlerini dikkate almak iş aradığı halde bulamadığını iddia ve ispat etmeyen kocanın işsizliği sebebiyle sorumluluğunu azaltmamak, kazanma ve çalışma gücünü kaybetmiş olması da daha zor duruma sokmayacak nafaka tayini gerekir.
(743 S. K. m. 152, 153, 161, 162)
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Gerek bu dosya ve gerekse davalının 29.5.1995 de açtığı retle sonuçlanan dava dosya içeriğine göre davalının bağımsız ev temin etmediği anlaşılmakta olup davacı, davalıdan ayrı yaşamaya hak kazanmıştır.
Medeni Kanunun 152. maddesi uyarınca kadın ve çocukların münasip veçhile iaşesi kocaya aittir. O halde Medeni Kanunun 162/son maddesi uyarınca nafaka tayin edilirken tarafların sosyal ve ekonomik durumları yanında nafaka borçlusu olan kocanın bedeni ve fikri kabiliyetleri dikkate alınmak, iş aradığı halde bulamadığını iddia ve ispat etmeyen kocanın bu durum sebebi ile sorumluluğunu azaltmamak, çalışma ve kazanma gücünü kaybetmiş olanında zor durumunu daha da ağırlaştırmamak gerekir. Zira Medeni Kanunun 153. maddesi uyarınca "kadın müşterek saadeti temin hususunda gücü yettiği kadar kocanın muavin ve müşaviri" olup aynı kanunun 190. maddesi uyarınca "münasip bir derecede aile masrafına iştirak" zorundadır.
Davalının bir çok kez iş kazası geçirdiği ve çalışma gücünü kaybettiği iddia edilmiştir. Son oturum zabtında davalının ayağının kesildiği yazılıdır. Şu halde davalı bir sağlık kuruluna sevk ile ne oranda çalışma gücünü kaydettiğinin belirlenmesi, taraflardan davalının nerede ne zaman iş kazası geçirdiği yönünde açıklama alınması, başkasına ait bir iş yerinde kaza geçirilmiş ise, o kurum veya iş yerinden bu kaza sebebiyle davalıya tazminat ödenip ödenmediğinin, bağlı olduğu sosyal güvenlik kurumundan aylık alıp almadığının araştırılması; davalının bu hali ile başkaca bir kazanç elde etme imkanı olup olmadığının bu imkan varsa miktarının bilirkişiden sorulması ve sonucuna göre usulü kazanılmış haklar gözetilerek karar verilmesi gerekir.
Bu yönler gözetilmeden yazılı şeklide nafakanın hükme bağlanması görülmemiştir.
Sonuç: Açıklanan sebeple hükmün BOZULMASINA, temyiz peşin harcın yatırana geri verilmesine 16.04.1999 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Sinerji Mevzuat ve İçtihat Programları