Mesajı Okuyun
Old 23-12-2008, 21:51   #23
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Gamze Dülger
Zannediyorum,karıştırılan bir husus var..

Mahkeme hakiminin delilleri serbestçe takdir etmesi ve davanın kamu düzeninden olması (Bu nedenle tarafların ikrarlarıyla bağlı olmaması ) ile mahkeme hakiminin taraflarca ileri sürülmese de yeni delil toplaması,resen araştırma yapması hususu karıştırılıyor..

Bu iki konu birbirinden tamamen farklı...

Yoksa ben mi karıştırıyorum.

Saygılarımla


Sayın Dülger,
Siz de karıştırmıyorsunuz, diğer katılımcılar da sizden farklı bir şey demiyor. Yani gördüğüm kadarıyla herkes aşağı yukarı aynı şeyi farklı kelimelerle ifade ediyor.

Hukuk mahkemelerinde hakim maddi gerçeği araştırmakla yükümlü ve yetkili değildir. Bu itibarla kendiliğinden delil araştıramayacağı gibi, kendiliğinden kanunla sınırları çizilen yetkilerin dışına çıkıp, harekette de bulunamaz. Bu dava boşanma davası da olsa, başka bir dava da olsa fark etmez. Bunu herkes aşağı yukarı ifade etmiş zaten.

Soruyu yönelten Sayın Aladağ anladığım kadarıyla boşanma davalarının kamu düzeni niteliği itibariyle 184. maddede belirtilen ve özel hukuk davalarından ayrılan istisnai yetkilerinin bir nevi "kendiliğinden araştırma, maddi gerçeği re'sen bulma" ya benzediğini ve bu nedenle tartışılması gerektiğini düşünüyor veya belki istiyor.

Saygılarımla.