Mesajı Okuyun
Old 14-12-2008, 22:46   #22
Av.Cengiz Aladağ

 
Varsayılan

Sayın Uyanıkoğlu, mesajınızdaki iki ayrı husus ile ilgili görüşlerimi yazmak istiyorum.

Alıntı:
Yazan AV.HARUN UYANIKOĞLU
Bu arada 'Susma Hakkı uygulamada yanlış kanaate itmektedir.Hakimleri sanki sanık suç işlediği için susma hakkınıkullanıyor gibi kabul ediliyor. Sayın Aladağ.Bu konu bizim susma hakkını kullandırdığımız sanıklar yönünden en azından böyle sizin tecrubeleriniz nasıl bilemiyorum.'

Hakim önünde susma hakkının kullanılmasını hiç bir müvekkilime önermem. Yukarıdaki mesajımda sözettiğim, sayın Av.Barış'ın mesajına yanıt olarak, O'nun mesajındaki duruma ilişkindi.

Alıntı:
Yazan Av.Barış
Gecenin bir yarısı şüpheli Müdafii olarak karakol'a gidip "Dosyada gizlikik kararı var inceleyemezsiniz" türünden saçma bahaneler.

Kollukta susma hakkının neden kullanıldığını Cumhuriyet Savcısı'na ya da Sorgu Hakimi'ne açıklayamayacak bir müdafi olabileceğini düşünmek istemiyorum.

Alıntı:
Yazan AV.HARUN UYANIKOĞLU
Türk Hukuk Sisteminde;
Savcılarımız kürsüden inmeli;
Avukatlarda savcılar gibi delil toplama yetkisi elde edebilmelidir.O zaman ne kadar etkin olduğumuza bakın siz Saygılarımla;

Bu konuda bariz bir kaç hata yapılıyor:

1- Avukatın yetkileri hiç de az değildir; avukatın delil toplama yetkisi vardır.

Alıntı:
Avukatlık Kanunu 2.madde 3.fıkra:

Yargı organları, emniyet makamları, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüsleri, özel ve kamuya ait bankalar, noterler, sigorta şirketleri ve vakıflar avukatlara görevlerinin yerine getirilmesinde yardımcı olmak zorundadır. Kanunlarındaki özel hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu kurumlar avukatın gerek duyduğu bilgi ve belgeleri incelemesine sunmakla yükümlüdür. Bu belgelerden örnek alınması vekaletname ibrazına bağlıdır. Derdest davalarda müzekkereler duruşma günü beklenmeksizin mahkemeden alınabilir.

2- Cumhuriyet Savcısı'nın yargılamada oturduğu yerin bence hiç bir önemi yoktur. Yasayı bilen, dosyaya vakıf ve adaletin sağlanmasına katkı konusunda istekli bir avukat, katılan vekili olarak da, sanık müdafii olarak da yargılama sürecine en az Cumhuriyet Savcısı kadar etki edebilir. Bunun azlığı/çokluğu, oturulan yerin yüksekliğine bağlı değildir.

Saygılarımla.