Mesajı Okuyun
Old 11-12-2008, 01:57   #21
EEE

 
Varsayılan

TCK Madde 62 UYGULAMASI yazıp google'da arama yaparak Yargıtay Tetkik Hakimi Cengiz OTACI'nın makale-sini inceleyiniz.
Değerli Hukukçular,
Zaman zaman basına yansıyan haberlerde, şu kadar hakim, bu kadar savcı, bilmem ne kadar avukatın meslekten çıkarıldığına veya tutklandığına tanık oluyoruz. Hepimiz insanız. Tahsili, ekonomisi ve sosyal durumu ne kadar iyi olursa olsun, her meslekten hataya düşen kişiler olmaktadır. Yapılan hatalar sadece hatayı yapana zarar veriyorsa, hoş görülebilir. Aksi halde bu hataların devamına izin verilemez. Hele hukuk mesleğinden ekmek yiyenler, mesleklerinin gereği olarak, meslektaşlarının başkalarına zarar vermelerine tepkisiz olamazlar. Tepki- sizlik haksızlık yapanı cüretlendirir ve yasa tanımaz bir tavır takınmasına yol açar. Buna rıza göstermek insanı o- nursuzlaştırır ve ruhen yıpratır.
Bu konuda yapılan açıklamalardan, TCK Madde 62 yapılan her ceza yargılaması sonunda verilen kararların tamamına uygulanmak zorundadır. Yargıç bunun gerekçelerini de belirtmelidir. Aksi halde verilen tüm kararlar Yargıtay tarafından bozma nedenidir. Bu husus her yargıcın mesleki bilgisi dahilindedir. Yargıtay aşama- sında verdiği kararın bozulacağını bile bile, her ceza yargılamasında 62. maddeyi uygulamadan karar vermek suç değil midir?
Daha baştan kararlı olarak, kanun koyucunun koyduğu kanunu yok saymak, egemen devletin hukuk düzeni- ne aykırıdır. Eğer elinden geliyorsa, yargıç gücünü yargıladığı sanıklara karşı değil, kendi görüşüne uygun yasal düzenleme yapılması için,yasa koyucuya karşı kullanmalıdır.
Yargıç yargıçtır. Ne ağadır, ne derebeyi ve ne de kadı. Çağdaş yargı sisteminde de son merci değildir. Ekmek yediği kanunu yok sayarak karar veren yargıç, yargıladığı sanığın da bu kararı yok sayarak, kendisine karşı saldırgan eylemlerine, hangi yasaya dayanarak karşı durabilir? Tarafların, devletin kanunlarını birtarafa bırakıp, kendi kafalarına göre karar vermeleri kaos yaratmaz mı? Cengiz OTACI. Bir Türk yargıcı. Türkiyede de yargıçlar var. Saygılarımla...