Mesajı Okuyun
Old 03-12-2008, 22:26   #1
lawyercakir

 
Varsayılan Banka kredilerinin geri çağrılmasının hukuki niteliği

Değerli hukukçular bilindiği üzere son zamanlarda finansal kaynaklı olduğu ifade edilen bir küresel kriz dünya gündemini meşgul ediyor.
Bu kriz çeşitli yönleriyle dünyanın hiç bir zerresini teğet geçmezken doğal olarak ülkemize de etki ediyor.
Benim merak ettiğim konu şu bu kriz sebep gözterilerek ve yahut bahane edilerek çeşitli bankalar kredileri geri çağırıyor.
Bu geri çağırılan krediler memleketteki bir çok şirketin zaten kriz yoluyla bozulan dengesini bozuyor ve zaman zaman batmasına sebep oluyor.
Bugün Kayseri'de Mimateks isimli 1000den fazla işçi çalıştıran bir firmanın bankaların bu uygulamaları nedeniyle battığı söylentilerini dinledim ve ticaret odasına telefon açtım bir çok üyelerinin bu şekil sorunlar yaşadığını dinledim.

Hayretler içinde kaldım,bunu ilk defa finansal kredi sözleşmesinin temerrüt hükümlerinde -özellikle 25. maddesindeki mehaz ülkelerde de tartışılan hüküm- yaşamıştım ama en az onun kadar beni müteessir eden bir durum söz konusu
bu konuyla ilgili internette pek bişey bulamadım ,Seza Reisoğlu'nun Bankacılık Kanunu Şerhi isimli eserini sipariş ettim ancak tartışmak istiyorum bu geri çağırmayı neye dayanarak yapıyorlar buna engel olacak bir hüküm yok mu

Türk Hukuk sitesi'nde Doç DR. EROL ULUSOY'un ismi geçen makalesinde bu hükümden başka bir şey bulamadım
"Genel Kredi Sözleşmeleri Hükümlerinin Geçerlilikleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr. Erol Ulusoy'e aittir ve makale, yazarı tarafından Türk Hukuk Sitesi (http://www.turkhukuksitesi.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""" """
...3) Kredi Sözleşmesinin Tek Taraflı Olarak Bankaca Koşulsuz Feshedilebilmesi

Eğer genel kredi sözleşmesine uygun bir hüküm konulmuşsa, kredi müşterisinin mali durumunun, ödeme gücünün önemli ölçüde bozulması halinde, ya da gösterilen teminatın değerinin büyük ölçüde azalması durumunda, henüz hiç kredi kullanılmamış veya kredi limiti doldurulmamışsa, banka tek taraflı olarak GKS yi feshedebilir. Çünkü bankadan GKS yi imzaladığı anda mali durumu iyi olan bir kredi müşterisine sonradan mali durumu kötüleştikten sonra yine de kredi kullandırtması beklenemez. Henüz hiçbir karşılık almadığı ve geri ödenmesi şüpheli hale gelen bir krediyi bankanın müşterisine kullandırtmama hakkı vardır.

Ancak GKS de uygun bir hüküm bulunmamasına rağmen, müşterinin mali durumu önemli ölçüde kötüleşmişse, yine de GKS yi feshedebilir mi? Bu soruya da BK md 82 gereği olumlu yanıt vermek gereklidir. Çünkü banka her ne kadar GKS yi imzalamakla, kredi kullandırtma borcu altına girse de, henüz kredi alacaklısı durumuna gelmediği yani henüz kredi borcu somut olarak doğmadığı için, kredi borcunun somut olarak doğacağı şartlarda da banka aleyhine değişiklik meydana geldiği için, banka GKS yi kullanılmayan krediler bakımından feshedebilecektir (Krş Wittig/Wittig, WM 2002, sh 148).

Bunların yanında GKS ler de yine diğer bütün sözleşmeler de olduğu gibi genel butlan sebepleri ile geçersiz olabilirler.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""" "
Bir bilgisi olan meslektaşlarımın tartışmaya katkısını bekliyor,saygılar sunuyorum.