Mesajı Okuyun
Old 02-12-2008, 12:59   #1
Av.bozkara

 
Dikkat Fİzulİ Şagİl Mİ Alt Kİraci Mi?Çok Acİl!!

Sevgili Meslektaşlarım,

Müvekkil evini A isimli şahsa kira sözleşmesi ile 2007 yılı Ocak ayında kiraya veriyor. A nın kardeşi B ise bu kira sözleşmesini müteselsil kefil sıfatıyla imzalıyor. Sözleşmenin hususi şartlar kısmında ;"kiracı kiralananı kısmen veya tamamen bir başkasına devir ve ciro edemez" hükmü mevcut.

Ancak A kiraları düzenli ödemiyor ve son olarak da Mayıs ayından beridir de kira ödemiyor. Müvekkil A nın dükkanına gidip neden kira ödemediğini sorduğunda A; kiraya konu taşınmazda kendisinin hiç oturmadığını, kardeşi B nin oturduğunu söyleyerek "hiçbir şey yapamazsın" diyerek müvekkili tehdit ediyor. Şu durumda kafamı karıştıran nokta şu;

A nın kardeşi B fizuli şagil konumunda mı, yoksa alt kiracı mı?

Eğer alt kiracıysa A ya ihtar çekip akde aykırılığı düzeltmesi için kendisine süre verip süresi içerisinde düzeltmezse akde aykırılıktan tahliye davası açıcam. Ama fizuli şagilse direk B ye fizuli işgal nedeniyle tahliye davası açıcam. A ile B arasında bildiğimiz kadarıyla herhangi bir kira sözleşmesi yok ve zaten B, A ile yapılan kira sözleşmesinde kefil olduğu için kötü niyetli. Yani B nin bu taşınmazı işgal etmektekte hiçbir haklı sebebi yok ve olamaz.

Bu halde hangi yolu izlemeliyim?Fizuli işgal nedeniyle B ye karşı açılacak tahliye mi? B' nin Alt kiracı olduğunun kabulü halinde A ya karşı açılacak akde aykırılık nedeniyle tahliye davası mı?

Görüşlerinizi bekliyorum.

Saygılarımla