Mesajı Okuyun
Old 28-11-2008, 23:30   #5
Doç. Dr. Özge Yücel

 
Varsayılan

Dünya Adli Bilimler ve Spor Kongresi başladı

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ile Adli Bilimciler Derneği işbirliğinde düzenlenen "1. Dünya Adli Bilimler ve Spor Kongresi" Gazi Üniversitesi Rektörlüğü'ndeki Mimar Kemaleddin salonunda başladı.

Tarih: 27 Kasım 2008 , 16:50

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ile Adli Bilimciler Derneği işbirliğinde düzenlenen ''1. Dünya Adli Bilimler ve Spor Kongresi'' Gazi Üniversitesi Rektörlüğü'ndeki Mimar Kemaleddin salonunda başladı. Kongrenin açılışına Spordan sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu da katıldı.

Kongrenin açılışında konuşan Yargıtay Başkanı Gerçeker, spor ve spor hukuku alanında uzun yıllar emek vermiş bir hukuk adamı olduğunu belirtti. Sporun farklı dilden, dinden ve ırktan insanları bir araya getiren evrensel bir değer olduğunu ifade eden Gerçeker, spor sayesinde birbirini tanımayan toplumların ortak bir değerde buluşabildiğini ve birbirlerini daha yakından tanıma fırsatı elde ettiklerini söyledi.

Gerçeker, spora olan ilginin ekonomik gelişmeye de katkıda bulunduğunu ifade ederek,sporla yaratılan ekonomik gücün profesyonel spor dallarının oluşmasını sağladığını dile getirdi.

Daha fazla para kazanma arzusunun bazen sporda centilmenliği engellediğini kaydeden Gerçeker, spor ile adli bilimler ilişkisinin bu noktada başladığını belirtti. Gerçeker, ceza hukukunda olduğu gibi sporda da adli bilimlerden yararlanmanın önemine işaret etti. Mustafa Kemal Atatürk'ün ''Ben sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısını severim'' sözüyle spordan ve sporcudan beklentisini veciz bir biçimde ortaya koyduğunu söyleyen Gerçeker, Makyavelist ve faydacı bir yaklaşımla ahlak değerleri devre dışı bırakılarak sporda başarılı olmanın her zaman mümkün olamayacağını vurguladı.

Gerçeker, bu şekilde sporda başarının mümkün olması durumunda dahi, sporun kalıcı ve toplum yararı olmayacağını, bu durumda sporun bazı kişi ve kurumlara para kazandırma aracı olmaktan öteye gidemeyeceğini söyledi.

-''DOPİNGLE MÜCADELE KANUN TASARISI BİR AN ÖNCE YASALAŞMALI''-
''Sporda amatörlükten profesyonelliğe geçiş sonucu sağlanacak başarılar, ün ve paraya dönüştüğünde, sporun yarışma, eğlence, beden ve ruh eğitimi, dünya toplumları arasında barış köprüsü kurma vasıtası olduğu düşüncesinin geri plana itilmesi mutlaka önlenmelidir'' diyen Gerçeker, aksi takdirde sporda şike, şiddet, doping gibi etik olmayan hususların yoğun bir şekilde gündeme geleceğine dikkati çekti.

Adli bilimler-spor ilişkisine değinen Gerçeker, spora dayalı suçların işlenmesini önleyici tedbirler alınması, sporcuların bu alanda eğitimi, bilgilendirilmelerinin önemine dikkati çekti.

Gerçeker, adli bilimlerden en üst düzeyde yararlanılarak oluşturulacak bir oto kontrol sistemiyle, ulusal ve uluslararası düzeyde doping kontrolleri başta olmak üzere sportif suçlarla ilgili tedbirlerin alınması, sporcuların beslenmeleri ve motivasyonlarının sağlanması konularında olumlu adımlar atılabileceğini söyledi.

5721 sayılı ''Sporda Dopinge Karşı Uluslararası Sözleşmeye Katılmamızın Uygun Bulunduğuna Dair Kanun''un kabul edilmiş olmasının, dopingle mücadelede önemli bir adım olduğunu dile getiren Gerçeker, iç hukuk düzenlemeleri açısından da ''Dopingle Mücadele Kanun Tasarısı''nın bir an önce yasalaşması gerektiğini vurguladı. Gerçeker, kanunun kabulü ve uygulanmasının, sporda kaliteyi de beraberinde getireceğini belirtti.

Gerçeker, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Ne yazık ki, ülkemizde uluslararası düzeyde başarılara imza atacak, istenen sayıda ve düzeyde spor adamı ve sporcu yetiştirilmesi henüz yeterince sağlanamamıştır. Az sayıda olanlar ise, duyarlı bir kısım özel kişilerin desteği ya da şahsi özverileriyle kendilerini yetiştirme olanağını bulmuşlardır. Zor şartlarda yetişen bu kişilerin de yeterli derecede danışmanlık hizmeti ve teknik destek alamamaları sebebiyle hak kaybına uğramalarının önüne geçilmeli, bu konuda da dünya standartlarına uygun kurumsallaşma sağlanmalıdır.''

Türkiye'nin kısa zamanda başarı sağlamak ve dünya rekorları kırmak yerine uzun soluklu ve sağlıklı spor yapma olanakları sunarak gelecek nesillere bu konuda örnek olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan da, üniversitelerin eğitim, öğretim ve araştırma müesseseleri olduklarını ifade ederek, bunlardan araştırma işlevinin toplumun mutluluğu ve sağlığı için yapıldığını söyledi. Değişen dünyaya paralel olarak, eğitim alanının da değiştiğini ve tartışıldığını kaydeden Ayhan, bu bağlamda disiplinler arası araştırma ve tartışmanın giderek daha çok önem kazandığını belirtti. Ayhan, kongrenin de bu amaca hizmet edeceğini dile getirdi.
http://www.ajansspor.com/genelsporha...i_basladi.html