Mesajı Okuyun
Old 28-11-2008, 22:21   #7
Av.Mehmet_Ali

 
Varsayılan

YARGITAY

9. HUKUK DAİRESİ

E. 2002/8475

K. 2002/24475

T. 19.12.2002

• KIDEM VE İHBAR TAZMİNATI ( El Yazısı İle Yazılan İbranamede Rakam Zikretmeksizin Alındığının Kabulü - Davanın Reddi Gereği )

• İHBAR VE KIDEM TAZMİNATI ( El Yazısı İle Yazılan İbranamede Rakam Zikretmeksizin Alındığının Kabulü - Davanın Reddi Gereği )

• İBRANAME ( El Yazısı İle Yazılıp Rakam Zikretmeksizin İşçilik Haklarının Alındığının Kabulü - Davanın Reddi Gereği )

1475/m.13, 14

ÖZET : Davacının hizmet akdinin feshini müteakip verdiği ibranamedeki imza inkar edilmediği gibi; ibranamenin davacının el yazısı ile yazıldığı anlaşılmaktadır. Bu ibranameye itibar edilerek davanın reddi gerekir.
DAVA : Davacı, kıdem ve ihbar tazminatı ile izin ücreti ve ücret alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Davacı hizmet akdinin feshini müteakip verdiği ve kaydi ihtirazi koymadığı ibranamede rakam zikretmeksizin dava konusu alacakları ayrı ayrı sayarak aldığını kabul etmiş ve davalı işvereni ibra etmiştir.
Bu ibranamedeki imza inkar edilmediği gibi; ibranamenin davacının el yazısı ile yazıldığı anlaşılmaktadır. Bu ibranameye itibar edilerek davanın reddi gerekirken yazılı şekilde kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 19.12.2002 gününde oybirliğiyle karar verildi.
YARGITAY

9. HUKUK DAİRESİ

E. 2004/10045

K. 2004/25823

T. 22.11.2004

• FAZLA ÇALIŞMA HAFTA VE GENEL TATİL ÜCRETİ ( İşçinin Aldığını Kabul Edip İşvereni İbra Etmesi - İbranamede Rakam Belirtilmemesinin Sonuca Etkili Olmadığı )

• İŞYERİ DEVRİ ( Nedeniyle Davaya Dahil Edilen Hakkında Usulüne Uygun Dava Açılmadan Aleyhine Hüküm Kurulmasının Yasaya Aykırı Olduğu )

1475/m. 35

ÖZET : Zor ve hile ile alındığı kanıtlanamayan ibranamede davacı açıkça fazla mesai, genel tatil ve hafta tatili çalışma ücretlerini aldığını kabul ederek, işvereni ibra etmiştir. İbranamede rakam belirtilmemesi sonuca etkili değildir. İbraname nedeni ile davanın reddi yerine kabulü hatalıdır.
DAVA : Davacı, fazla çalışma ile hafta ve genel tatil gündeliklerinin ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : 1- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacının temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Davalı ve dahili davalının temyizine gelince;
a ) Dosyaya davalı tarafından sunulan ve altındaki imza davacı tarafından kabul edilen, zor ve hile ile alındığı kanıtlanamayan ibranamede davacı açıkça fazla mesai, genel tatil ve hafta tatili çalışma ücretlerini aldığını kabul ederek, işvereni ibra etmiştir. İbranamede rakam belirtilmemesi sonuca etkili değildir. İbraname nedeni ile davanın reddi yerine kabulü hatalıdır.
b ) Dahili davalı Elba Basınçlı Döküm AŞ.hakkında usulüne uygun dava açılmadığı halde, işyerinin devri nedeni ile davaya dahil edilerek, hakkında aleyhine hüküm kurulması isabetsiz olup, kararın bu nedenle de bozulması gerekmiştir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 22.11.2004 gününde oybirliği ile karar verildi.