Mesajı Okuyun
Old 27-11-2008, 12:56   #1
krizantem

 
Varsayılan Borçluya intikal eden miras payı , yetki belgesi İTM'den mi İcra Müdürlüğünden mi?

Değerli Meslektaşlar .....

Borçuluya intikal edecek olan ( mirasçılara hehüz intikal etmemiş ) bir gayrimenkul için başlattığımız takip sırasında ;
İİK Md.121 gereği iştirak halindeki malların nasıl satılacağı hususu,
" icra memuru satışın nasıl yapılacağını icra mahkemesinden sorar " demektedir.
Ancak yaptığım araştırma neticesinde;bu konuda değişik uygulamalar olduğunu gördüm.Şöyle ki: Görüşüne başvurduğum icra müdürü ; " İTM'den yetki alıp veraset ilamı ve ortaklığın giderilmesi davası açmam " gerektiğini , bir başka görüşün ise ;satışın icra müdürlüğüne talep edilmesi durumunde icra müdürünün İİK md.121 gereği İTM'ye satışın nasıl yapacağını soracağını,ondan sonra ortaklığın giderilmesi yoluna gidileceğini söyledi.( Bu arada borçludan başka diğer mirasçıların kim ve kimler olduğunu da bilmiyoruz. )
Yine ifade edilen bir husus da; iştirak halinde mülkiyet durumu söz konusu olduğundan yetki belgesinin İTM tarafından verilmesi gerektiği,eğer paylı mülkiyet söz konusu olsa idi yetki belgesinin İcra Müdürünce verilmesi lazım geldiği şeklindedir.
Bu sitede yaptığım kısa bir gezintide de durum bu şekildedir.
Yani kafam iyice karıştı.Malum, bazen kitapta yazan ve uygulanan farklı farklı olmaktadır.Bu konuda bilgi sahibi olan dostlar muhakkak vardır. Paylaşır ve aydınlatırsa sevinirim.Tatbikat nasıldır?