Mesajı Okuyun
Old 27-04-2006, 16:07   #17
Av.Sever Köz

 
Varsayılan

Konuya ilgi gösteren tüm arkadaşlara merhaba;



Baz istasyonlarının kaldırılmasını bırakın, kurulması hakkında da çok fazla bilgim yok açıkçası.

Davacı olan meslektaşlarımın hangi esaslara dayanarak davalarını açtıklarını da bilmiyorum.

Ancak baz istasyonlarının kuruluşu, x gsm operatör şirketi ve buna cevaz veren arsa ya da bina sahibi arasında karşılıklı edimler içeren bir sözleşme ile gerçekleştirilmesi gerektiğini biliyorum.

Söz konusu bu sözleşmenin hukuka aykırılığı karşısında iptali mümkün olamaz mı?

Baz istasyonları ile yaşanan hukuksuzluklar farklı boyutlarda ve yönlerde yaşanabiliniyor.

Buna bir örnek de yine İstanbul'dan. Şöyle ki;

İstanbul'da 98 yılında inşaatı biten ve 12 sakinin -ki kendileri aynı zamanda maliktirler- bu tarihten beri oturmakta olduğu binanın çatısına kurulan baz istasyonu, malum sebeplerden ötürü binada oturan kimse tarafından istenmemekte.

Buna karşın müteahhitin sakinlerden ve maliklerden habersiz olarak gsm operatör şirketi ile yapmış olduğu sözleşmeye dayanılarak baz istasyonu bina çatısına oturtulmuştur.

Maliklerin rızaları hilafına akdedilen böyle bir sözleşmenin iptalinin mümkün olacağını düşünüyorum. (İyimser olabilirim bu konuda). Tabi ki bu konuyla ilgili olarak müteahhitin sözleşmede taraf sıfatının olamayacağı iddiası ileri sürerek.

Bu arada, binada konuçlandırılan ilk baz istasyonu Turkcell operatörüne ait iken, ilerleyen zaman içinde Telsim ve Avea'nın da baz istasyonları yerleştirilmiş.

Çevre hukuku çerçevesinde gsm operatörlerine karşı verilen hukuki mücadelenin yetersiz kaldığı ortada iken hukuka aykırı olarak kurulan baz istasyonlarının bizzat hukuk tarafından da korunmayacağı umudunu ve kanaatini taşıyorum.

Zira taraf sıfatı olmayan birinin sözleşmeye taraf olması halinde sözleşmenin geçersizliğinin ileri sürülmesi ya da iptal edilebilirliğinin gündeme gelmesi gerekmez mi?


Buna ilişkin olarak baz istasyonlarının kurulumuna ilişkin yapılacak sözleşme şartlarının nasıl ve ne şekilde olacağına, sözleşmeye kimlerin taraf olabileceğine ilişkin esasların belirlendiği mevcut yargıtay kararından haberdar olan meslekdaşlarım, yargı kararlarını ulaştırabilirseniz memnun olurum.

Saygılarımla...