Mesajı Okuyun
Old 25-11-2008, 18:53   #2
Av.Selim HARTAVİ

 
Varsayılan

Sn Hukuka Saygı

3194 Sayılı İmar Kanunun 18 Uygulaması açıkçası her belediye tarafından farklı uygulanıyor. Sizin olayınızda İmar Kanunu 18 md uyarınca düzenlemeye giren arazi ve arsaların belediye tarafından %40 ı DOP olarak kamuya tahsis edilen alanlarda kullanılmak üzere alınabilir. Ancak burada %40 ı aşan miktar için kamulaştırma söz konusu olur yani daha açık bir deyişle arazi veya arsa alınan DOP oranından arta kalan kısmının kamulaştırılması gerekmektedir. Kimi belediyeler tarafından 18 md uygulamasın kapsamında yapılan keyfi uygulamalar neticesinde dogrudan dogruya %40 oranında DOP kesintisi yapıldığı görülmekte ancak bu DOP oranının mutlak surette %40 olarak alınmayacağı ifade edilmektedir. Yasada belirtildiği üzere kesilecek olan DOP oranının mutlaka kamu hizmetlerine tahsis edilecek alanlarda kullanılması gerekiyor.
....İmar Kanununun 18. Maddesi Uyarınca Yapılacak Arazi ve Arsa Dü*zenlemesi ile İlgili Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 10. maddesinde, dü*zen*lemeyle oluşacak imar parsellerinin mümkün mertebe aynı yerdeki veya yakınındaki eski parsellere tahsisinin sağlanacağı ana kural olarak be*lirtil*miştir. Ancak bu kural her zaman uygulanacak bir kural değildir. Bunun için koşulların uygun olması gerekir. Eğer koşullar uygun değilse bu kural uy*gulanamaz ve artık başka yerden parsel verme durumu söz konusu olur.... (Alıntı Danıştay Kararı)
Burada da aynı yerden parsel verilebilmesi için hukuki, fiili ve teknik bir zorunluluğun bulunmaması gerekir. zira olayınızda park alanına tekabül etmiş olması bu koşulları ortadan kaldırmıştır diye düşünüyorum.

Kolaylıklar diliyorum