Mesajı Okuyun
Old 24-11-2008, 16:33   #2
qendal21

 
Varsayılan selamlar

Alıntı:
Yazan cansu hevesli
Sevgili meslektaşlarım kolay gelsin.Ölümlü trafik kazasından dolayı ceza alan vatandaş son duruşmada kendisine sunulan seceneklerden para cezasına çevrilmeyi talep etmiştir.Temyizde Yargıtay hükümden sonra yürürlüğe giren "hükmün açıklanmasının geri bırakılması" na ilişkin düzenlemeye atıfta bulunarak kararı bozmuştur.Temyizden sonraki ilk duruşmada vatandaş para cezasından vazgeçip ertelemeyi talep edebilirmi?(Cezası 2 yıl 6aydır)
hükmün açıklanamsının eri bırakılmasına karar verilebilmesi için, hükmün 1 yıl ve daha az olması gerekmektedir. nitekim kanun maddesi su sekildedir:

''5560 SAYILI ÇEŞİTLİ KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN

Madde 23 ) 5271 sayılı Kanunun 231 inci maddesinin başlığı “Hükmün açıklanması ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması” şeklinde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
“(5) Sanığa yüklenen suçtan dolayı yapılan yargılama sonunda hükmolunan ceza, bir yıl veya daha az süreli hapis veya adlî para cezası ise; mahkemece, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilir. Uzlaşmaya ilişkin hükümler saklıdır. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması, kurulan hükmün sanık hakkında bir hukukî sonuç doğurmamasını ifade eder.
(6) Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilmesi için;
a) Sanığın daha önce kasıtlı bir suçtan mahkûm olmamış bulunması,
b) Mahkemece, sanığın kişilik özellikleri ile duruşmadaki tutum ve davranışları göz önünde bulundurularak yeniden suç işlemeyeceği hususunda kanaate varılması,
c) Suçun işlenmesiyle mağdurun veya kamunun uğradığı zararın, aynen iade, suçtan önceki hale getirme veya tazmin suretiyle tamamen giderilmesi,
gerekir.''
olayda sanık 2 yıl 6 ay ceza almıştır. burda hükmün açılanmasının geri bırakılmasına hükmedilemez. kaldıki bu ceza adli para cezasına da çevrilemez. çünkü ancak kısa süreli hapis cezaları adli para cezasına çevrilebilir.
''Süreli hapis cezası

MADDE 49. - (1) Süreli hapis cezası, kanunda aksi belirtilmeyen hâllerde bir aydan az, yirmi yıldan fazla olamaz.
(2) Hükmedilen bir yıl veya daha az süreli hapis cezası, kısa süreli hapis cezasıdır.
Kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırımlar

MADDE 50. - (1) Kısa süreli hapis cezası, suçlunun kişiliğine, sosyal ve ekonomik durumuna, yargılama sürecinde duyduğu pişmanlığa ve suçun işlenmesindeki özelliklere göre;
a) Adlî para cezasına,...
Çevrilebilir.''
ayrıca bu hüküm(2 yıl 6 ay), ertelenemez de. çünkü 2 yıl ve daha az süreli hapis cezaları ertelenebilir.(TCK M 51)
SAYGILARIMLA.