Mesajı Okuyun
Old 19-11-2008, 20:31   #4
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan ruhan
herkese selamlar,
kafama takılan bir hususu sizinle paylaşmak istedim. aciz vesikasının değersiz alacaklar içinde yeraldığı vuk da sabittir. forumları okurken aşağıda aktaracağım cümle kafamda soru işareti bıraktı:
ACİZ VESİKASINA BAĞLANAN ALACAK, yerleşmiş içtihatlar gereği, DEĞERSİZ ALACAK SAYILIR VE KARŞILIK AYRILMAKSIZIN ZARAR YAZILIR (Danıştay 4. Daire: 02.12.1974 tarih ve E: 973/6440 ; K:974/4160 sayılı karar) .
Değersiz alacakların bu hale geldikleri yılda nazara alınması gerekmektedir. İlgili yılda zarara geçirilemeyen değersiz alacağın, sonraki yıllarda zarara geçirilmesine imkân yoktur.

altı çizili bölümden anladığım kadarıyla 2008 senesinde semeresiz kalan alacak için acilen aciz vesikası alınıp, 2008 senesinin vergi kayıtlarına mı işlenmesi gerekiyor?

Bildiğm kadarıyla ihtilaflı (dava konusu) olan alacaklar "Şüpheli alacaklar" olarak bilançoda yer alır. Aciz vesika alınması ile birlikte kayıtlara zarar olarak yazılır.

Başka bir ifade ile zarar yazılmadan önce mutlaka "Şüpheli alacaklar" bölümünde yer alan bu kalem alacak tutarı, aciz vesikasının alınması ile birlikte şüpheli olmaktan çıkar ve doğrudan zarar olarak işlenir. Dolayısıyla sonradan zarar yazılamaması söz konusu olamayacaktır düşüncesindeyim.

Sanıyorum siz 2008 yılında zarar olarak işlemek istiyorsunuz. Bunun olması için 2008 yılı içinde aciz vesikasını almış olmanız gerekir. Eğer 2009 yılına sarkarsa 2008 yılı için zarar gösteremezsiniz.